Datum objave: 24. Studeni 2017

Goran Pauk i dalje će voditi Zajednicu županija-Skupština ga jednoglasno izabrala

Diana Ferić
Diana Ferić

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk danas je na Izbornoj Skupštini Hrvatske zajednice županija po drugi put zaredom izabran za predsjednika HZŽ-a. Za potpredsjednika HZŽ-a reizabran je i istarski župan Valter Flego stoga će župani Pauk i Flego i u naredne dvije godine voditi krovnu udrugu svih hrvatskih županija.

 

U Zagrebu je danas održana Izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija, nacionalne udruge svih županija i Grada Zagreba, koja bez obzira na političku pripadnost ima važnu ulogu u promicanju rada regionalne samouprave te u poticanju i potpori gospodarskog i društvenog razvitka svih županija. Događaju su prisustvovali hrvatski župani i njihovi zamjenici te članovi županijskih skupština i županijski pročelnici, kojima je ovo bio prvi zajednički susret nakon lokalnih izbora. Ovom prilikom izabrano je i vodstvo Zajednice za naredne dvije godine.

 

Sjednicu je otvorio predsjednik HZŽ-a, šibensko-kninski župan Goran Pauk te je Skupštinu izvijestio o radu Zajednice za razdoblje od travnja do studenog 2017. godine. „Zajedničkim naporima pozicionirali smo Hrvatsku zajednicu županija kao nezaobilaznog dionika u oblikovanju i provođenju javnih politika na lokalnoj i regionalnoj razini, a zahvaljujući djelovanju naših radnih skupina podigli smo rad na jednu višu razinu i uspostavili neformalnu mrežu stručnjaka, koja danas čini snažan temelj aktivnosti Zajednice.“, naglasio je Pauk, podsjetivši okupljene kako je suradnja HZŽ-a i ministarstava oko ključnih pitanja bila na zavidnom nivou. Župan Pauk pohvalio je i odnos HZŽ-a s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, prilikom čega je najavio sljedeći zajednički sastanak koji će se početkom prosinca održati u Šibeniku. Jedna od važnih tema susreta bit će i prva prilika Republike Hrvatske za sudjelovanjem u stvaranju nove financijske perspektive Europske unije, koja države članice EU čeka nakon 2020. godine. Upravo zbog te prilike i boljeg razumijevanja i uvida u potrebe i prava građana u svim dijelovima Hrvatske, Hrvatska zajednica županija može biti snažan i relevantan partner Vladi u programiranju operativnih programa za sljedeće financijsko razdoblje.

 

U nastavku sjednice održan je izbor za predsjednika i potpredsjednika, koji će na čelu Hrvatske zajednice županija biti do 2019. godine. Za predsjednika HZŽ-a jednoglasno je izabran Goran Pauk, župan šibensko-kninske županije, dok je za njegovog zamjenika također jednoglasno izabran Valter Flego, župan Istarske županije. Predsjednik HZŽ-a zahvalio se na jednoglasnoj podršci svih župana te je dodao: „Važno je da nastavimo zauzimati zajednički stav u postizanju ciljeva koji su utkani u Statut naše organizacije, bez obzira na politička opredjeljenja. To je ono na što smo svi u Zajednici ponosni jer upravo smo zajedničkim naporima uspjeli skrenuti pozornost javnosti i institucija na događanja na terenu, na izazove s kojima se mi u jedinicama regionalne samouprave svakodnevno susrećemo, a postigli smo i zavidne rezultate u projektnoj i međunarodnoj suradnji.“ Župan Pauk najavio je kako će Hrvatska zajednica županija nastaviti raditi na postizanju dugogodišnjeg zajedničkog cilja, odnosno dosljednije provedbe funkcijske i fiskalne decentralizacije.
 

Iz kategorije: Županija info