Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 11:12

Manje od 200 novih vozačkih zatraženo elektronskim putem,i dalje volimo stajati u redu

Napisala: 
Manje od 200 novih vozačkih zatraženo elektronskim putem,i dalje volimo stajati u redu

Među građanima koji i dalje radije gube vrijeme čekajući u redu u policijskim postajama nedavno je uočen i bivši premijer, iako već dva mjeseca imamo digitalnu uslugu za vozačke dozvole. Evo što o slabom korištenju ove mogućnosti kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova, piše tportal.

 

Bivši premijer Ivo Sanader, protiv kojeg se vodi nekoliko procesa na hrvatskim sudovima, nedavno je navodno uočen kako strpljivo čeka u redu pred šalterom za zamjenu i produljenje vozačkih dozvola u policijskoj postaji u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

 

I dok su neki građani aplaudirali strpljenju bivšeg premijera koji je tako potrošio 40 minuta, mi se pitamo zašto je itko uopće čekao u redu kad je već dulje od dva mjeseca na raspolaganju digitalna usluga pomoću koje je moguće poslati zahtjev za izdavanjme vozačke dozvole elektroničkim putem. To se od 4. rujna radi u sklopu sustava eGrađani koji nudi ukupno 43 raznovrsne digitalne usluge.
Sustav eGrađani omogućava ne samo izbjegavanje gubljenja vremena na čekanje na šalteru, već i dostavu vozačke dozvole na kućnu adresu.
 

Dosad zaprimljeno nešto manje od dvjesto e-zahtjeva

 

Tijekom prva dva mjeseca Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je 181 zahtjev za izdavanje vozačke dozvole putem sustava eGrađani. Nismo dobili odgovor na pitanje koliki udio čini broj elektroničkih u ukupnom broju zahtjeva, ali čini nam se iznimno malim.
'Udio vozačkih dozvola za koje je zahtjev podnijet elektroničkim putem je u skladu s našim očekivanjima, naravno uvažavajući činjenicu da svaka novina treba zaživjeti i da uvijek postoji vrijeme koje je potrebno za uhodavanje.
Naime, naši građani još uvijek njeguju stare navike i skloni su dolasku na šaltere, iako im se pruža mogućnost elektroničkog podnošenja zahtjeva i dostave vozačke dozvole na kućnu adresu', naveli su u MUP-u u odgovoru na upit tportala.

 

Predavanje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole elektroničkim putem moguće je koristiti za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku i to za izdavanje prve domaće vozačke dozvole na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, kao i za zamjenu obrasca hrvatske vozačke dozvole zbog oštećenosti, produženja važenja, upisa ili brisanja kategorija, ispravka podataka i slično.

 

I u MUP-u žele manje gužve pred šalterima

 

Sustav eGrađani nije moguće korisiti za zamjenu ako je vozačka dozvola ukradena ili izgubljena, kao ni zbog zamjene za vozačku dozvolu izdanu u državi članici Europskog gospodarskog prostora ili u inozemstvu.
Za predaju elektroničkog zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole kroz sustav e-Građani građanima je potrebna elektronička osobna iskaznica s potpisnim certifikatom.

 

U MUP-u kažu kako nije moguće procijeniti koliko će zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole putem servisa e-Građani biti zaprimljeno do kraja ove godine, ali vas pozivaju na korištenje digitalnih usluga koje su vam na raspolaganju. Među tim uslugama, najavili su, bit će eNovorođenče, ePutovnica...

 

U lipnju prošle godine sustav e-Građani imao je nešto više od 285 tisuća korisnika koji su se prijavili bar na jednu od usluga iz njegovog portfelja. Najposjećenija e-usluga bio je Osobni korisnički pretinac.

 

Objavljeno u Županija info
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!