Datum objave: 29. Listopad 2017

Branko Rameša jedini Hrvat nominiran za nagradu Svjetske federacije za spašavanja na moru

Branko Rameša jedini Hrvat nominiran za nagradu Svjetske federacije za spašavanja na moru
Diana Ferić
Diana Ferić

Kapetan lučke ispostave Murter Branko Rameša prvi je Hrvat nominiran za prestižnu nagradu za životno djelo Svjetske federacije za spašavanja na moru (IMRF) Vladimir Maksimov u sektoru SAR – Search and Rescue, odnosno traganje i spašavanje na moru, javlja Rudinapress.

 

– Nominacija za nagradu me, prije svega, iznenadila. Teško je bilo očekivati da ću uopće doći do finala, pogotovo što iz ovih naših krajeva nitko do sada nije bio nominiran. Uvjeren sam da je i prije mene bilo ljudi koji su možda i više napravili, koji su zaslužili nagradu i općenito pridonijeli ugledu Republike Hrvatske, ali eto, nitko ih se nije sjetio predložiti – rekao je kapetan Branko Rameša za Rudinapress.

 

U četrdeset godina dugoj karijeri kapetan Branko Rameša broji preko 200 operacija traganja i spašavanja na moru. Započele su još 1980. godine, kada je drvenim brodom dugim šest metara krenuo tražiti nestalog ronioca. Dočekao je kapetan Rameša i dolazak današnjeg broda Lavsa koji je bio prvi brod za traganje i spašavanje te je do danas podnio mnoge misije.

 

– Bilo je tu i teških i ružnih, ali i lijepih trenutaka, a ono što će mi biti najteže odlaskom u mirovinu je vjerojatno rastanak od ovog broda s kojim sam sve to i prošao – kaže Rameša o brodu Lavsa. U mirovinu će, naime, u veljači 2018. godine.

https://www.facebook.com/internationalmaritimerescuefederation/posts/1580496125350990

Iz kategorije: Županija info