Datum objave: 23. Listopad 2017

Stipe Petrina na Zboru mještana:Sindrom Katalonije širi se Hrvatskom,otpor politici je nužda

Stipe Petrina na Zboru mještana:Sindrom Katalonije širi se Hrvatskom,otpor politici je nužda
Diana Ferić
Diana Ferić

Bez obzira u kojem obliku porez na nekretnine u Hrvatskoj bude donesen u Općini Primošten bit će o njemu organiziran referendum, kako je zaključeno na jučerašnjem Zboru mještana Primošten koji je organizirao načelnik Stipe Petrina. Građanima je održao je power point prezentaciju o porezu na nekretnine. Javnosti je poslana i poruka da se, kako je rečeno, sindrom „Katalonije širi se Hrvatskom“ i da je otpor štetnoj politici je ne samo potreba već i nužda.

„Ne treba nam Vlada koja će ionako deindustrijaliziranu, deagrariziranu i depopulariziranu državu još i „denekretninizirati““, istaknuo je Petrina.
„Iako je odlukom Vlade, za sada, odgođena primjena poreza na nekretnine, primoštenski načelnik Petrina odlučio je svoje građane iz prve ruke informirati o učincima ovog poreza. Prema mišljenju ove jedinice lokalne samouprave, građani trebaju jasno znati tko su obveznici ovog poreza, koje nekretnine će se oporezovati i naravno kako će se to odraziti na kućne budžete. Upravo radi toga, stručne službe općine pripremile su prezentaciju, koja se nalazi i na službenim stranicama općine, iz koje je bilo vidljivo koje su glavne značajke ovog poreza“, kaže Iris Ukić Kotarac, pročelnica jedinstvenog Upravnog odjela Općine Primošten.
Podsjetimo ,Stipe Petrina i Općina Primošten, nakon najave uvođenja ovog poreza prvi su ustali protiv njegove primjene. Prema riječima načelnika Petrine, za građane je to iznimno financijski riskantni porez upravo zbog toga jer će se time, kako je bilo planirano, oporezovati vrijednost nekretnine, dakle, on neće biti tek zamjena za komunalnu naknadu.

 

Kako je bilo vidljivo iz prezentacije, upravo je Vijeće Europe 14. srpnja 2015. godine donijelo preporuku da vlada uvede ovaj porez zbog, prema njihovim riječima, „premalog udjela poreza na imovinu u ukupnom BDP-u“ koji je tri puta manje od prosjeka Europske unije. Poznato je da je Hrvatska rekorder po posjedovanju i vlasništvu nekretnina pa je navedeni porez zlatna koka za državu ili lokalnu samoupravu a omča ovo vrata poreznim obveznicima.
Iako je najavljeno da će ovaj porez biti isključivo lokalni oprezni Petrina, svjestan birokratske nemani i države koja samo guli svoje građane, osnovano pretpostavlja da će taj porez jednako kako je i ukazom odgođena njegova primjena, jednog dana, isto tako, kada gospodarstvo još više potone i još više ljudi iseli iz Hrvatske, biti vraćen u državni proračun ili će upravo poslužiti za financiranje izdataka koje treba pokrivati država.

Poznato je da jedinice lokalne samouprave raspolažu tek s oko 7 posto prihoda koji se stvaraju na njihovom području i da je to što dobivaju nedostatano za pokrivanje svih obveza budući je država i dalje centralistički nastrojena u dijelu koji se odnosi na prihode, a decentralizira rashode.
 

Iz kategorije: Županija info