Datum objave: 11. Rujan 2017

Šibensko županijsko izaslanstvo u Poljskoj prikupljalo iskustva o izvlačenju novca iz EU fondova

Šibensko županijsko izaslanstvo u Poljskoj prikupljalo iskustva o izvlačenju novca iz EU fondova
Diana Ferić
Diana Ferić

Djelatnici Razvojne agencije Šibensko – kninske županije i predstavnici Grada Šibenika, Vodica Knina i Skradina vratili su se sa studijskog putovanja u Poljsku koja je najveći neto korisnik sredstava iz Europskih fondova. Zbog toga je cilj tog putovanja bio upoznati se s poljskim iskustvom i primijeniti ga na šibenske prilike. U okviru projekta „Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji“ boravili su pet dana u Šleskom vojvodstvu gdje su im predočeni a dobrih praksi upravljanja EU projektima i uspostavili suradnju s Poljacima u za nas nekoliko strateških sektora.


„Novac koji su Poljaci povukli iz Europskih fondova od 2004. godine, kada su pristupili EU do, danas trostruko premašuje poljske doprinose uplaćene u EU proračun. Unutar razdoblja od dvije financijske perspektive (2004-2006. i 2007-2013.g.) Poljaci su povukli preko 82 milijarde eura za preko 180.000 projekata, a prosječna razina dobivenih novčanih sredstava u tom razdoblju iznosila je preko 2.000 eura po glavi stanovnik“, kaže Mira Lepur ravnateljica Razvojne agencije. .

 

U Šleskom vojvodstvu, inače jednom od ekonomski najrazvijenijih vojvodstava u južnoj Poljskoj, s preko 4.7 milijuna stanovnika i Katowicama, glavnom gradu vojvodstva i aglomeraciji od cca 2,5 milijuna stanovnika, proveli su se gigantski EU projekti najvećim dijelom iz područja urbanog razvoja i infrastrukture. Svoju uspješnost, Poljaci zahvaljuju, između ostalog i decentraliziranom sustavu upravljanja EU fondovima, odnosno modelu prema kojem se na regionalnoj razini (razini 16 poljskih vojvodstava) odlučuje o ciljevima i projektnim prioritetima te se raspisuju natječaji za projekte koje odgovaraju potrebama samog vojvodstva.

Postoji tako 16 operativnih programa, po jedan za svako vojvodstvo putem kojeg se financiraju specifični regionalni projekti te, 5 horizontalnih programa na razini države, putem kojih se financiraju projekti digitalizacije, infrastrukture i okoliša, pametnog rasta i tehničke pomoći lokalnoj samoupravi.

Šibenčane je posebno dojmio projekt "Kulturna zona" (poljski Strefa Kultury) u srcu Katowica, obnovljena i izgrađena na prostoru bivšeg rudnika Katowice (Kopalnia Katowice) koja je danas, zahvaljujući revitalizaciji sufinanciranoj iz EU fondova - prestižno mjesto na kojem se spaja kultura i business. Dizajnerski uređena zona predstavlja građevine najboljih arhitekata današnjice, spaja moderno s povijesnim te obuhvaća Međunarodni kongresni centar, zgradu Nacionalnog poljskog radio-simfonijskog orkestra i Šleski muzej s konstrukcijom koja vodi u samo srce rudnika. Samo konstrukcija zgrade Nacionalnog poljskog radio – simfonijskog orkestra s koncertnom dvoranom površine od oko 7.000m2 je primjera radi iznosila 65,8 milijuna eura, od čega je 85 posto iznosa financirano iz EU sredstava.

 

Ulaganjem u kulturnu, turističku, kongresnu i drugu urbanu infrastrukturu, Poljaci tako strateški povezuju pojedinačne projekte u integralne cjeline, a koji zatim doprinose atraktivnosti čitave regije, a samim time privlače različite kategorije posjetitelja. Poznati su također i po tehnološkim centrima, inovativnoj opremi u sektoru zdravstva, automobilskoj i metalnoj industriji, istraživanju i inovacijama.

Inače, predstavnici Razvojne agencije i županijskih gradova oduševljeni su prijemom, gostoprimstvom i stručnošću Poljaka. Održano je niz stručnih sastanaka od kojih i onaj s maršalekom šleskog vojvodstva Wojciechom Saługaom, s glavnim sekretarom maršalekovog ureda, inače izvršnog tijela regije u kojem je trenutno zaposleno oko 1.000 djelatnika Krzysztofom Dzierwaom potom Andrzejom Żylakom, počasnim konzulom Republike Hrvatske u Poljskoj te s predstavnicima institucija koje javnim i privatnim dionicima pružaju podršku u pripremi i provedbi EU projekata.

Radionice su održane izuzetno konstruktivnom i pozitivnom ozračju, a najavljuje se skora suradnja na zajedničkim projektima Europske teritorijalne suradnje. Predstavljena je i Šibensko-kninska županija, najnoviji EU projekti te prirodne, kulturno povijesne i gospodarske vrijednosti i potencijali regije.

Šibensko-kninska županija i župan Goran Pauk su još 2014.g. potpisali Sporazum o suradnji sa Šleskim vojvodstvom pa se tako posjetom župana prošle godine na konferenciji o pametnoj specijalizaciji u Katowicama, kao i ovom stručno studijskom posjetom cijeli proces želi dodatno osnažiti i poduprijeti radom na zajedničkim projektima financiranim iz EU sredstava.

Iz kategorije: Županija info