Datum objave: 07. Kolovoz 2017

JU NP Krka dobila novac za još jedan projekt koji će promicati "nepoznatu Krku"

JU NP Krka dobila novac za još jedan projekt koji će promicati "nepoznatu Krku"
Diana Ferić
Diana Ferić

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić potpisali su u petak, 4. kolovoza 2017. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za projekt "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“. Svečanost potpisivanja svojom je nazočnošću uveličao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 80.057.649 kuna od čega će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije ovim Ugovorom osigurati 66.200.193 kuna bespovratnih sredstava.

 

Razliku sredstava osigurat će Javna ustanova „Nacionalni park Krka“.

 

Riječ je o projektu referentnog broja KK.06.1.2.01.0003 prijavljenom na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, broj KK.06.1.2.01 u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

 

Srednji i gornji tok Krke izuzetno je bogat prirodnim fenomenima, kulturnom i povijesnom baštinom. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ proteklo desetljeće intenzivno radi na valorizaciji i afirmaciji uzvodnog toka te uređenju novih posjetiteljskih sadržaja kako bi, s jedne strane, potaknuli razvoj lokalnog gospodarstva, a s druge strane, postigli prostornu i vremensku disperziju posjetitelja te rasteretili Skradinski buk, najposjećeniji slap na rijeci Krki.

 

Projekt „Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“ dodatno će valorizirati upravo spomenuto područje NP „Krka“. Cilj projekta je aktivirati neiskorišteni posjetiteljski i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka” izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih dionika, razvoj novih edukativnih posjetiteljskih proizvoda i usluga da bi se postigao kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak. Ukupna vrijednost projekta je 80.057.649 kn.

 

Izvedbom projekta planirana je realizacija:

1. Eko kampusa „Krka” u Puljanima oko 46.500.000 kn

Prezentacijskog centra „Krka – vrelo života” u Kistanjama oko 19.000.000 kn
Uređenja pješačkih staza oko 1.700.000 kn
Elektrifikacije dijela brodskog prometa oko 5.900.000 kn
Unapređenja upravljanja posjetiteljima i suradnja s lokalnom zajednicom oko 4.300.000 kn
Upravljanja projektom i administracijom oko 2.400.000 kn
Promidžbe i vidljivosti oko 700.000 kn

 

 

Eko kampus Puljane, istraživačko-znanstveni i edukativno-prihvatni centar u nastajanju, jedinstvenog je karaktera na području županije koji će nedvojbeno biti generator razvoja uzvodnog dijela NP „Krka“ i područja koja mu gravitiraju.

 

JU „NP Krka“ je u Eko kampus Puljane uložila 8 milijuna kuna vlastitih sredstava za uređenje postava objekta arheološke zbirke, građevinske radove na adaptaciji objekta u kojem će biti uređena blagovaonica i Internet centar i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Dodatno su uređeni i opremljeni konferencijska dvorana i apartman za smještaj gostiju.

 

Ustanova je također vlastitim sredstvima uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurala izvođenje građevinskih radova na adaptaciji objekta laboratorij prirodoznanstvenika, škole u prirodi, parkirališta i ogradnog zida u iznosu od 6,3 milijuna kuna.

 

Iz kategorije: Županija info