Datum objave: 24. Srpanj 2017

Počela integracija šibenske opće bolnice i Veteranske bolnice u Kninu

Počela integracija šibenske opće bolnice i Veteranske bolnice u Kninu
Diana Ferić
Diana Ferić

Ugovor o funkcionalnoj integraciji Opće bolnice Šibensko-kninske županije i Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ Knin potpisan je danas u Šibeniku. Unazočnosti ministra i župana potpisale su garavnateljica šibenske bolnice Sanja Jakelić i Kristina Bitunjac, ravnateljica kninske bolnice.

 

„Našli smo se tu kako bi potpisali ugovore o funkcionalnoj integraciji šibenske i kninske bolnice u jednu cjelinu o čemu se već duže vrijeme priča. Time će ove dvije bolnice koje su i do sada uspješno surađivale sada i formalno poboljšati svoju suradnju na svim područjima“, kazao je župan Goran Pauk.

 

Ovim službenim povezivanjem dviju bolnica šalje se poruka i projekcija da Šibenik mora preuzeti na sebe perspektivu izgradnje svih djelatnosti u medicini, razvijati vrhunsku medicinu i sa svojim resursima i svojom opremom skrbiti o svojoj županiji što predstavlja veliku obvezu za što će dobiti i znatnu financijsku potporu. Na ovaj način pozicioniramo i kninsku bolnicu kao respiracijski centar ne samo za ovu županiju, već i za cijelu Dalmaciju, a tu imamo u planu razvijati i fizikalnu medicinu u vrlo skoro vrijeme. Zahvalio bih se županu i ravnateljicama bolnica koji su se konkretno, stručno i argumentirano dogovarali o ovoj suradnji. Vjerujem da je ovo put da ove dvije bolnice dobiju svoju jasnu viziju na stručnom i poslovnom planu.
„Smatram da je ovo nastavak jedne odlične suradnje koja traje već desetak godina. Funkcionalnim povezivanjem ovih dviju bolnica medicinske potrebe Šibensko-kninske županije biti će zaokružene po pitanju kroničnih i akutnih pacijenata“, kazala je ravnateljica Opće bolnice Šibenik Sanja Jakelić.

 

„Mislim da je ovo potez koji predstavlja dobitak za obje bolnice. Jako mi je drago što svi zajedno imamo istu viziju razvoja zdravstva na području Šibensko-kninske županije“, dodala je ravnateljica Opće bolnice u Kninu Kristina Bitunjac
Nakon potpisivanja ugovora, ministar je obišao prostor Opće bolnice Šibenik na kojem je predviđena izgradnja nove zgrade u kojoj će biti smještena Dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija.
Opća bolnica Šibenik već godinu dana intenzivno radi na ostvarenju ovoga projekta vrijednog 47 milijuna kuna. Projekt obuhvaća izgradnju nove zgrade dnevne bolnice odnosno jednodnevne kirurgije za djelatnost oftalmologije na prostoru sadašnje oftalmološke poliklinike, a dio sredstava biti će financiran od strane Europskog projekta pod nazivom „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili jednodnevnim kirurgijama“. U sklopu ovoga projekta u planu je i kupnja nove magnetske rezonance, kao i izgradnja trafostanice koja je neophodna za rad nove zgrade.

 

Ministar je prostor obišao u pratnji župana, ravnateljice šibenske bolnice Sanja Jakelić i njenih suradnika.
Šibenik će izgradnjom ove jednodnevne bolnice dobiti modernu i kvalitetnu zdravstvenu ustanovu kojoj je svrha što kraći boravak u bolnici sa što kvalitetnijim medicinskim djelovanjem, sofisticiranom dijagnostikom i još sofisticiranijom terapijom. Stimulacijom rada dnevnih bolnica očekuje se poboljšanje kvalitete pristupa liječenja pacijenata, kao i smanjenje dužine trajanja hospitalizacije i približavanje naše bolnice europskim zdravstvenim standardima.
Nakon obilaska Opće bolnice Šibenik, ministar Milan Kujundžić i župan Goran Pauk uputili su se u Knin gdje su u pratnji gradonačelnika Marka Jelića i ravnateljice kninske bolnice Kristine Bitunjac obišli Opću i veteransku bolnicu „Hrvatski ponos“, kao i humanitarno-socijalnu udrugu „Sveti Bartolomej“ koja za cilj ima poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, te njihovo ravnopravno uključivanje u sve segmente društva.

I do sada je bilo pokušaja spajanja dviju bolnica, ali  bezuspješno, najvećim dijelom zbog toga što se tome opirala kninska gradska vlast.
 

Iz kategorije: Županija info