Datum objave: 13. Srpanj 2017

Bez navodnjavanja nema pravih prinosa vinove loze i masline u Donjem polju i Jadrtovcu

Bez navodnjavanja nema pravih prinosa vinove loze i masline u Donjem polju i Jadrtovcu
Diana Ferić
Diana Ferić

Pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura na području Donjeg Polja i Jadrtovca.
predstavljen je danas u Šibeniku.

Riječ je o jednom od prvih projekata na ovome području Mediterana koji obrađuje način navodnjavanja biljaka na kultiviranim tlima krša pomoću naprednih i inovativnih metoda istraživanja. Zajedničkim naporima projekt već tri godine provode Šibensko-kninska županija, Hrvatske vode i Agronomski Fakultet iz Zagreba.

“Šibensko-kninska županija i Hrvatske vode u sklopu Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem još od 2011. godine surađuju na sustavu navodnjavanja Donje polje - Jadrtovac. Od početnih istražnih bušotina preko raznih studija, elaborata došli smo i do glavnog projekta. Slijedeći korak je prijava projekta na fondove ruralnog razvoja za izgradnju cjelokupnog sustava u potpunosti financiranog iz Fonda. Do sada su u istraživanja i projektnu dokumentaciju uložena 4.6 milijuna kuna, a vrijednost cjelokupnog sustava je 63 milijuna kuna.“, rekao je župan Goran Pauk te istaknuo kako ovaj projekt ima osobitu važnost ne samo za našu županiju, već da njegovi rezultati i provedba prelaze okvire mikrolokacije na kojem je proveden i biti će od koristi svim onima koji na sličnim površinama formiraju poljoprivredne površine u našoj zemlji, ali i u inozemstvu.

Rezultate projekta prezentirali su prof. dr. sc. Davor Romić, Monika Zovko i Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša te Jasminka Karoglan Kontić iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, inače svi djelatnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Berislav Glavaš iz Hrvatskih voda.

Stručni tim agronoma istraživanja je provodio na više krških lokaliteta, između ostalih i na području Šibensko-kninske županije, točnije na lokalitetima Donjeg Polja i Jadrtovca.

„Težimo novim tehnologijama kojima će biti moguće poboljšati plodnost krških područja koja imaju vrlo mali postotak plodne zemlje. Šibensko Donje Polje ima samo jedan izvor vode koji često presuši i izgradnja sustava navodnjavanja na takvim područjima je itekako potrebna.“, kazala je Monika Zovko zahvalivši županu Pauku na odličnoj suradnji.

„Projekt je dokazao kako je pojačano navodnjavanje ovih područja nužno kako bi se povećala i kvaliteta i kvantiteta dobivenih sirovina, u ovom slučaju maslina i vinove loze. Još uvijek za istražiti ostaje koliko i kada pravilno i pravodobno navodnjavati. Nadam se da ćemo i na ta pitanja uskoro imati pravi odgovor. Ovo područje zbog izrazito suhog i u 90 postotnom slučaju kamenitog tla predstavlja pravi izazov za stručna istraživanja i djelovanja“, zaključio je prof. dr. sc. Davor Romić.


 

Iz kategorije: Županija info