Datum objave: 10. Svibanj 2017

Josip Blažević kritizira Petrinu jer kipu Gospe od Loreta ne mogu pristupiti invalidi

Josip Blažević kritizira Petrinu jer  kipu Gospe od Loreta ne mogu pristupiti invalidi
Diana Ferić
Diana Ferić

Josip Blažević iz kninske Udruge sveti Bartolomej, invalid u kolicima ponovno upozorava na nepoštivanje potreba invalida kod uređenja novih sadržaja. Ovog puta riječ je velebnom kipu Gospe od Loreta u Primoštenu koji je nedavno postavljen, ali do njega ne mogu doći invalidi u što se Blažević sam uvjerio pa je zatražio odgovor od Stipe Petrine, načelnika Općine Primošten koji još čeka. Pitanje je poslano dok su radovi na brdu Gaj još trajali.


"Približavaju se kraju radovi na spomeniku Gospi od Loreta i taman kad sam vam imao namjeru čestitati vidim na fotografijama šest skalina. Skaline mi smetaju jer sam vozač invalidskih kolica s petnaestogodišnjim iskustvom i 15 godina radim na njihovom rušenju.

Usuđujem se upitati vas kao investitora zašto mi uskraćujete zadovoljstvo da dođem sam do cilja, zašto mi ispred cilja postavljate prepreku i od mene pravite ovisnika o tuđoj pomoći, zašto vas moram moliti da mi pomognete da bih ušao u kapelicu i izišao iz kapelice a samostalno sam došao do nje bez ičije pomoći.

Stavite se u poziciju majke koja ima dijete u invalidskim kolicima, koja majku božju zaziva svaku večer u svojim molitvama i nakon otvaranja spomenika uputi se k njoj da joj se pokloni a ispred njene kapelice dočekaju je skaline da je posjete da još mora nastaviti sa svojim molitvama da bi prosvijetlila sve koji je ne razumiju.

Poštovani molim vas da mi odgovorite zašto ste mi uskratili zadovoljstvo da do cilja dođem bez tuđe pomoći i zašto pred naše majke i supruge ugrađujete skaline?", piše Josip Blažević Stipi Petrini.

"Odgovor do danas nije stigao pa mi se čini je Stipe Petrina napravio sebi spomenik koji je nepristupačan za osobe s invaliditetom. Ovim putem poručujem svim osobama s invaliditetom da izbjegavaju nepristupačnu građevinu i sačuvaju svoj automobil za druge pothvate jer ih ovdje, uz ostalo, čeka uzbrdica u dužini od stotinjak metara sa 30 posto nagiba. Molite se Gospi od Loreta gdje god stignete i kad god hoćete ali molitva Gospi od Loreta u Gaju iznad Primoštena mogla bih vas skupo stajati", zaključuje Blažević.

Josip Blažević budno prati podizanje objekata u Županiji i reagira svaki put kada uoči da nema osiguranog pristupa invalidima. tako je bilo i za gradnje raskrižja na Baldekinu kada su, upravo zahvaljujući njegovoj intervenciji, na vrijeme otklonjene nepravilnosti.
 

Iz kategorije: Županija info