Datum objave: 10. Travanj 2017

Ministar Kušćević u Vodicama potpisao ukupno gotovo 2 milijuna kuna pomoći za gradove i općine u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević danas je u Vodicama potpisao je i podijelio Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći gradovima i općinama Šibensko-kninske županije, kojima je odobreno sufinanciranje 14 projekta, ukupne vrijednosti 1.930.000 kuna. Bespovratna sredstva dobili su : Tribunj, Unešić, Promina, Biskupija, Drniš, Šibenik, Bilice, Kijevo, Kistanje, Ervenik, Knin, Vodice, Skradin, Murter-Kornati.

 

- Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja svjesno je važnosti razvoja naših općina i gradova i stoga smo ove godine osigurali 40 milijuna kuna za razvoj komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda na području jedinica lokalne samouprave, što je 10 milijuna kuna više nego li prošle godine. Nadamo se i radit ćemo na tome da se taj iznos povećava jer, kako volim reći, Hrvatska nije jaka koliko je jak Grad Zagreb i njeni veliki gradovi, već koliko su jake njene najmanje općine i gradovi, izjavio je tom prigodom ministar Kuščević te dodao da
komunalni standard nije ujednačen i zato iz ovog programa država pomaže jedinicama lokalne samouprave da ujednače standard.

 

"Stav je Vlade da novac od ozakonjenja zgrada moramo vratiti općinama i gradovima kako bi načelnici i gradonačelnici mogli graditi ono što je potrebno", rekao je ministar, a župan Goran Pauk je istaknuo kako im je važan  svaki dio županije i "zato mogu samo zahvaliti ministarstvu i ministru Kuščeviću na ovih gotovo 2 milijuna kuna koja će osjetno poboljšati komunalnu infrastrukturu i pridonijeti boljoj kvaliteti života građana u 14 jedinaca lokalne samouprave", naglasio je.

Na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za dodjelom kapitalnih pomoći gradovima i općinama koji je objavljen 27. siječnja 2017. pristiglo je 779 zahtjeva od kojih je Povjerenstvo odabralo njih 336 za sufinanciranje ove godine. Sredstva se odobravaju odnosno doznačuju jedinicama lokalne samouprave isključivo za realizaciju određenih i konkretnih projekata i mogu iznositi najviše 450.000 kuna.

Ministarstvo sufinancira izradu projektne i druge tehničke dokumentacije za izvođenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i izvođenje većih zahvata na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture. Sufinanciraju se i projekti izvođenja radova i ugradnje uređaja komunalne infrastrukture, izvođenje radova na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture te uređenje javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i drugih javnih prostora u naseljima. Odobreni su i projekti nabava opreme kojom će se znatno poboljšati kvaliteta isporuke komunalne usluge, komunalnog standarda odnosno obavljanje određene komunalne djelatnosti te nabavka druge komunalne opreme za javne površine naselja.

Ministarstvo je i ove godine značajno povećalo sredstva za ovu svrhu na tragu vladine politike ujednačavanja životnog standarda na području cijele države. Cilj je osigurati jednak komunalni standard svim našim građanima bilo da se odluče živjeti u maloj seoskoj zajednici na otoku, Slavoniji, Lici ili bilo kojoj većoj urbanoj sredini.

Iz kategorije: Županija info