Datum objave: 09. Ožujak 2017

Ministarstvo kulture dalo novac za rekonstrukciju Rašinog stana

Ministarstvo kulture dalo novac za rekonstrukciju Rašinog stana
Šibenik News
Šibenik News

Ministarstvo kulture prepoznalo je gradski projekt očuvanja suhozidne gradnje i popravka kulturnog dobra Rašin stan i financijski će ga pomoći s 9000,00 kuna putem Programa zašite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara.

 

Iako je zamišljeni gradski projekt uključivao nekoliko aktivnosti: od samog rada na Rašinom stanu, njegovom čišćenju i rekonstrukciji putem radionica otvorenih za građanstvo, ali vođenih uz pomoć licenciranog izvođača, zatim predavanja o suhozidnom graditeljstvu i na kraju izrade edukativnog materijala za razne uzraste u svrhu dugotrajne revitalizacije tradicijskog načina graditeljstva, odnosno očuvanju takvog načina gradnje i među mlađim generacija, s obzirom na znatno manji dobiveni iznos od predviđenog, Grad Vodice će moći provesti samo neke od ovih aktivnosti. Zasigurno će se provesti vrlo korisne i potrebne stručne radionice na kojima će sudionici moći dobiti nakon obavljenog rada licence za daljnje bavljenje suhozidnom gradnjom čime će u potpunosti biti obnovljeno i kulturno dobro Rašin stan.

 

 

Da podsjetimo, Rašin stan je višeprostorna bunja koja se sastoji do dvije veće prostorije stambene namjene i dvije manje koje su služile za držanje ovaca i kunića. Kao posebnost ove građevine ističe se prolaz iz jedne stambene prostorije u drugu koja je dovoljne visine da kroz nju čovjek može proći bez saginjanja, što je vrlo težak i rijedak graditeljski pothvat u ovakvom tipu gradnje. Kompleks bunja je bombardiran za vrijeme II. svjetskog rata, urušen je i zarastao u draču.

 

Uz pomoć Ministarstva turizma Grad Vodice je 2009. godine, građevinu popravio, ali korijeni desetljetnih stabala koji su ostali u njezinim temeljima, nakon što su se u potpunosti sasušili, doveli su do poremećaja statike što je uzrokovalo njezino ponovno urušavanje.

 

Novim radionicama koje će voditi arhitekt Branko Orbanić iz Žminja, licencirani graditelj u suhozidu, poznat i po projektu Moj kažun, riješit će se postojeći problemi i Rašinom stanu vratiti ljepota.

Iz kategorije: Županija info