Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 08:57

Vodice domaćin predavanja o smokvi - sveprisutnoj, a zapostavljenoj poljoprivrednoj kulturi

Napisao: 
Vodice domaćin predavanja o smokvi - sveprisutnoj, a zapostavljenoj poljoprivrednoj kulturi

U Vodicama je održana radionica na temu Uzgoj i ekonomska isplativost poljoprivredne kulture – smokva koju je održao dr.sc. Željko Prgomet. Ispred 38 zainteresiranih polaznika govorio je o uzgoju smokve, sortama, ekonomskoj isplativosti i proizvodima od smokve.

 

- Iz svega se moglo zaključiti da su naše tlo i klima izuzetno pogodni za uzgoj ove nepravedno zapostavljene poljoprivredne kulture čiji su plodovi traženi i postižu visoke cijene ako se vodi računa o inovativnosti, kvaliteti i izgledu proizvoda - obavještavaju iz gradske uprave u Vodicama.


Uzgoj smokve traži primjenu agrotehničkih mjera i sredstava kao i određena znanja vezana za uzgoj i preradu. Ali, ako se o tome povede računa, obitelj može lijepo živjeti već od 100 stabala smokava. Kvalitetna smokva i proizvodi od smokve traženi su na razvijenim tržištima gdje će za dobar proizvod izdvojiti i veća sredstva.

Upravo bogatstvo autohtonih sorti i tradicijskih proizvoda otvara mogućnosti brendiranja i zaštite proizvoda, a time i veću konkurentnost na tim tržištima. Zbog svega, smokva je budućnost poljoprivredne proizvodnje Dalmacije, pa je treba što prije ozbiljno shvatiti kao poljoprivrednu kulturu čiji je potencijal izuzetno velik.

Objavljeno u Županija info
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!