Datum objave: 14. Siječanj 2017

Započinje projekt podržavanja populacija šišmiša na području rijeke Krke

Šibenik News
Šibenik News

Udruge Bioteka i Tragus pokreću projekt podržavanja populacija šišmiša sufinanciran sredstvima Javne ustanove Nacionalni park Krka, piše Biologija.com.hr portal. Grad Knin se priključio ovom projektu te će dati svoj doprinos njegovoj realizaciji.


Glavni cilj ovog projekta je podržati populacije šišmiša kroz osiguravanje novih, alternativnih staništa za obitavanje šišmiša te postaviti temelje za praćenje stanja populacija šišmiša šireg područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke. Uz pomoć građana koji žive na ovom području udruge Bioteka i Tragus izgradit će 20 kućica za šišmiše i postaviti ih na lokacijama oko istraživanog područja rijeke Krke.

 

Ovim se projektom potiče i koncept građanske znanosti, odnosno uključivanja amatera u znanstvene i stručne aktivnosti koje provode za to educirane osobe. Građani znanstvenici tijekom projekta prikupljat će podatke o šišmišima svoje lokalne sredine, a na naš poziv za sudjelovanje rado su se odazivali.

 

Šišmiše rijeke Krke proučavati će stoga raznolike grupe od osnovnoškolaca, do zaposlenika javnih ustanova, osoba iz dobrovoljnih vatrogasnih društava i planinara. Svi su oni zaljubljenici u prirodu i rado odlaze na izlete u prirodu, pogotovo kad taj odlazak ima i znanstvenu notu.

 

Šišmiši su jedna od najugroženijih skupina sisavaca na svijetu te je potrebno zaštititi ih. Jedan od najvećih problema s kojim se bore je nestanak staništa. Intenzivna sječa starih stabala, u kojima šišmiši mogu obitavati, ili nepotrebno korištenje neselektivnih insekticida od kojih ugibaju, sve više ugrožavaju opstanak šišmiša.

 

Iz tog razloga će građani znanstvenici postavljati kućice na lokacije za koje, zajedno sa stručnjacima iz udruga Bioteka i Tragus, utvrde da odgovaraju potrebama šišmiša. Tijekom proljeća 2017. nekoliko će puta izlaziti na teren i prikupljati podatke o kućici i njenim stanovnicima.

 

Terenski izlasci i popunjavanje potrebne dokumentacije ne bi bilo moguće bez pravilne edukacije, stoga će u siječnju i veljači 2017. udruge Bioteka i Tragus održati besplatnu edukaciju za građane znanstvenike kako bi podaci koje skupe na svojim izlascima bili što točniji i kako bi ih se kasnije moglo koristiti u analizama istraživanja. Na taj će način građani znanstvenici biti uključeni u znanstveni i stručni rad, kao i u brigu za lokalni okoliš i prirodu.

 

Doznat će što su to usluge ekosustava, koje su koristi koje ljudima pružaju šišmiši te kako se hrane, love, migriraju i kako koriste eholokaciju. Nikako manje bitno, lokalna zajednica će svojim radom poticati razvoj volonterstva u svojoj zajednici.

 

 

 

Prijave za sudjelovanje u projektu otvorene su do 20. siječnja 2017. Ukoliko se želite priključiti, javite se na jednu od navedenih e-mail adresa: :

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.           

Iz kategorije: Županija info