Datum objave: 22. Prosinac 2016

Vladajuće u Županijskoj skupštini nije dojmio strah Žirjana od lovaca na njihovom otoku

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog lovaca koji koriste lovišta na otoku Žiriju mještani su ustrašeni za svoju sigurnost jer ne znaju kada će i odakle zapucati pa su još u veljači prošle godine od Županijske skupštine zatražili da se više ne dodjeljuje koncesija za lovišta na tom otoku, na što je i danas upozorio Ivan Dobra, predsjednik MO Žirje i vijećnik u Županijskoj skupštini koja je danas donijela odluku o produženju ugovora o pravu lova na lovištima u Županiji." I jučer su na Žirje došli u lov neki Talijani s dva automobila i doslovno okupirali Žirje", istaknuo je Dobra. Žirjani tvrde da se lovci previše približe kućama, da ruše suhozide, dolaze u polje gdje su masline.

 

Predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić koji je i sam lovac i predsjednik županijskog lovačkog saveza obrazložio je postupak donošenja Plana upravljanja lovištima koji se, kako je kazao, pomno i ozbiljno priprema.

 

" Tražim od vas da nam dostavite točno koje su primjedbe i obrazloženja mještana Žirja pa ćemo ih razmotriti prilikom izrade tog plana. Nije nam u interesu da izazivamo nezadovoljstvo ionako rijetkih otočana, Svi aneksi na taj plan kada bude izrađen razmotrit će se do 1. travnja iduće godine do kada bi Plan trebao biti donesen. Zahtjev sa Žirja je jedini u kojem se traži ukidanje lovišta, svi ostali se odnose samo na promjenu granica lovišta", objasnio je Dujić.

 

Nezavisna vijećnica Iris Ukić Kotarac tražila je da se Žirije izuzme iz današnje odluke, a Stipe Petrina da se prijedlog ne prihvati jer da nije dobro pripremljen." U ovom prijedlogu se tvrdi da su svi lovoovlaštenici koji imaju koncesiju podmirili sve obveze prema Županiji, a na kraju se otkrilo da to nije točno što je vrlo neozbiljno", rekao je Petrina.
Većinom glasova vladajućih produženo je pravo lova na županijskim lovištima.
 

Iz kategorije: Županija info