Datum objave: 20. Studeni 2016

Glazbeno - scenska priredba 'Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku'

Šibenik News
Šibenik News

U srijedu, 23. studenog,  s početkom u 19.00 sati u Kulturnom centru Vodice biti će održana glazbeno-scenska priredba “BITKA ZA VUKOVAR – KAKO SMO BRANILI GRAD I HRVATSKU“.

 

Ovo je prva Hrvatska, edukativna i domoljubna, glazbeno-scenska predstava koju su režirali hrvatski branitelji. Predstava je do sada izvedena u više od sedamdeset gradova, a izazvala je veliku pozornost i oduševljenje publike svih dobnih uzrasta u Domovini i iseljeništvu.

 

U predstavi na gledatelja djeluju svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, urlici i lavež pasa, mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima uz prikazivanje filma o obrani Vukovara. Istovremeno se u simfoniju zvukova, mirisa, svjetla i tame, ubacuju pomno odabrane pjesme koje izvode lokalni folklorni sastavi te se tako narušava struktura sjetnih i neugodnih osjećaja pretvarajući sve negativno u optimizam, poštovanje i Domoljublje.

 

U predstavi sudjeluju djeca i odrasli članovi lokalnog folklornog sastava iz mjesta u kojem predstava gostuje jer na takav način predstavu oplemenjujemo hrvatskom narodnom baštinom koja se ogleda u ljepoti narodnih običaja, nošnji, plesova i pjesama.

Također, bit će predstavljane dvije knjiga koje opisuju obranu grada Vukovara i preživljavanje u tri srpska logora (Stajićevo, Niš i Sremska Mitrovica). Knjiga “Ne plači, moj dobri Anđele“, autora Damira Plavšića, opisuje obranu Sajmišta, Priljeva i Borova naselja, predaju hrvatskih branitelja te preživljavanje u srpskim koncentracijskim logorima: Stajićevo, Niš i Sremska Mitrovica. Knjiga “ ''58'' HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“, autora Damira Markuša, opisuje kako je 58 dragovoljaca HOS-a branilo grad Vukovar i Bogdanovce te proboj preživjelih HOS-ovaca iz Vukovarskog obruča - “HOS-ova štafeta smrti“.



Predstavljanje knjiga bit će u formi glazbeno scenske priredbe u kojoj će sudjelovati članovi KU "Vodiške perlice" iz Vodica, te klapa "Bunari" iz Vodica. U predvorju Kulturnog centra bit će postavljena izložba ratnih fotografija koje su na prvoj liniji obrane Sajmišta fotografirali dragovoljci HOS-a.

 

Predstava je zapravo vid borbe protiv omalovažavanja žrtve hrvatskih branitelja koji su svojom krvlju natapali sveto hrvatsko tlo i tako stvarali slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku te protiv zaborava Domovinskog rata. Predstava educira našu mladost o obrani grada Vukovara na način da tijekom predstave kombinacijom vizualnih, svjetlosnih i zvučnih efekata gledatelji imaju osjećaj da se nalaze u Vukovaru tijekom rata. Posebna svjedočanstva o obrani grada gledatelji dobivaju od dvojice sudionika bitke za Vukovar Damira Plavšića i Damira Markuša.

 

Organizatori su Grad Vodice i Pučko otvoreno učilište Vodice. 

Iz kategorije: Županija info