Datum objave: 28. Listopad 2016

Ovog vikenda policija ponovno na cesti: Idu sankcije protiv pijanih i mladih vozača

Šibenik News
Šibenik News

Ovog vikenda Policijska uprava šibensko  - kninska ponovno izlazi na ceste u noći s 29./30. listopada i pazi da ne vozite pod utjecajem alkohola.

 

-  Obzirom na negativan trend u prometu u posljednje vrijeme, a posebno u odnosu na događanja većeg broja teških prometnih nesreća s poginulim osobama, u cilju suzbijanja prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača, na našem će se području  29./30. listopada (subota/nedjelja) u vremenu od 23,00 do 05,00 sati provoditi pojačane aktivnosti na suzbijanju prometnih nesreća s najtežim posljedicama - obavještavaju iz Policijske uprave.

 

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i prekršaja zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama (nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, sigurnosni pojas, kaciga), a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nepropisno pretjecanje, neustupanje prednosti prolaska, nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige i drugo.


Osim toga, tijekom ove akcije  sankcionirat će se i uočeni prekršaji koje čine mladi vozači i recidivisti u prometu, i to prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja vozilima i drugo.

 

Vozači pod utjecajem alkohola uzrokovali su 83 prometne nesreće ili 8,99 posto svih prometnih nesreća, od kojih 40 s ozlijeđenim i jednu s poginulim osobama, od čega su na području Šibenika prouzročili 64 prometne nesreće od kojih 30 s ozlijeđenim i jednu s poginulim osobama, na području Knina prouzročili su 10 prometnih nesreća, od kojih tri s ozlijeđenim osobama i na području Drniš devet prometnih nesreća.

 

Mladi vozači prouzrokovali su 134 prometne nesreće ili 14,5 posto svih prometnih nesreća, od kojih 44 sa ozlijeđenim i 1 s poginulim osobama, od čega na području Šibenika 105 prometnih nesreća, na području Knina 16 i na području Drniša 13 prometnih nesreća.
.


Stoga iz PU šibensko - kninske upozoravaju sudionike u prometu da pripaze na:

- brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, a naročito da budu oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja,
- poštuju ograničenja brzine kretanja,
- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
- koriste zaštitnu kacigu,
- pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja.
- pješačkim prijelazima približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
- biciklisti, budu propisno označeni, uz obvezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti.
 

Iz kategorije: Županija info