Datum objave: 15. Rujan 2016

Župani protiv novog prijedloga plana gospodarenja otpadom

Župani protiv novog prijedloga plana gospodarenja otpadom
Šibenik News
Šibenik News

Kada bi se primjenio prijedlog novog Plana gospodarenja otpadom, izgradnja i uređenje svih 13 županijskih Centara za gospodarenje otpadom trebala bi biti zaustavljena, a prilagodba novom načinu gospodarenja bila bi skupa, ocijenili su danas na 44. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županije u Šibeniku.


Zato će od novog premijera, kada bude izabran, hitno tražiti nedonošenje plana i njegovu izmjenu, objašnjava župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren.


- Taj postojeći koncept Hrvatske koji se temelji na trinaest takvih centara nije dobar. On ima neke svoje vizije koje bi zahtjevale jednu cijelu rekonstrukciju tog sustava i jedan novi plan gospodarenja otpadom koji je nemoguće realizirati u kratkom vremenskom razdoblju i za posljedicu ima enormne štete u smislu ne korištenja i ne konzumiranja sredstava fondova EU ovog trenutka je 45 milijuna eura što znači da projekti zapravo stoje - objasnio je Koren. 


Članovi Izvršnog odbora dali su i primjedbe na novu vladinu Strategiju prema kojoj bi se trebao izraditi novi Zakon o regionalnom razvoju, a zauzeli su se za ravnomjeran regionalni razvoj u Hrvatskoj, objasnio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-knisnki župan, Goran Pauk.


- Došli smo do bitne rasprave o novoj indeksaciji koja bi se kroz strategiju i zakon morala oplemeniti, odnosno morala bi biti konkretnija, bolja, sveobuhvatnija, pravednija da kaže koliki je čiji stupanj razvijenosti i sukladno tomu da se povuku određena prava i povlastice i mogućnost financiranja iz europskih sredstava - kazao je Pauk. 


Na sjednici koja se održala u šibenskoj Gradskoj vijećnici, raspravljalo se o novom Pravilniku o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Župani su se složili da je on neustavan te će tražiti njegovu hitnu promjenu, istaknuo je Pauk.  

Iz kategorije: Županija info