Datum objave: 10. Rujan 2016

S prvim rujanskim danima, Hrvatska oborila turistički rekord iz cijele 2015.

Šibenik News
Šibenik News

Od 1. siječnja do 9. rujna, u Hrvatskoj je realizirano ukupno 13,63 milijuna (turističkih) dolazaka i 80,24 milijuna noćenja.

 

Riječ je o izvrsnom rezultatu obzirom da je, prema evidenciji turističkog prometa sustava turističkih zajednica, u cijeloj prošloj godini ostvareno 80,02 milijuna noćenja, napominju u Hrvatskoj turističkoj zajednici gdje su do spomenutih podataka,  koji obaraju rekorde iz prošle godine, došli uz pomoć sustava eVisitor i eCrew (nautički charter).

 

- Od početka godine ostvarili smo preko 80 milijuna noćenja te time premašili rezultate koji su ostvareni tijekom svih 12 mjeseci 2015. godine. Ti rezultati ne bi bili mogući bez zajedničke suradnje javnog i privatnog sektora, inovativnosti i predanosti radu svih naših turističkih djelatnika. Hrvatski turizam pokretač je koji spaja i povezuje različite gospodarske sektore - pojasnio je ministar turizma, Anton Kliman, što je objavljeno na stranicama HTZ-a. 

 

Već u kolovozu postojala naznaka da bi nastavak turističke sezone tijkom rujanskih dana mogao donijeti rast broja dolazaka i noćenja što se pokazalo točnim mjesec dana kasnije. Prema podacima objavljenim u osmom mjesecu, najbolje rezultate ostvarile su županije tzv. plave Hrvatske, među kojima je, naravno, i Šibensko - kninska županija koja je, pak, u odnosu na ostale županije ostvarila najslabiji rezultat. 

 

Podsjetimo, u prvih osam mjeseci tekuće  godine najviše noćenja je ostvareno u jadranskim županijama. Šibensko - kninska županija zabilježila je 5,3 milijuna noćenja, dok su rezultati ostalih: Istra - 20,7 milijuna noćenja, Primorsko-goranska - 14,4 milijuna noćenja,  Splitsko-dalmatinska - 14 milijuna noćenja) Zadarska - 9,7 milijuna noćenja,   Dubrovačko-neretvanska - 5,9 milijuna noćenja. 

 

- Sezona je rekordna i to doista sada možemo reći bez imalo suzdržavanja. Međutim, rekordi sami po sebi nisu naš cilj. Oni su isključivo rezultat predanog rada, dobre pripreme i na koncu realizacije od strane svih turističkih subjekata. To je naš cilj i ove smo godine u tome bili i više nego uspješni. Tu su i prihodi kao također jedan od važnijih pokazatelja uspješnosti sezone, a prema našim procjenama i oni će biti iznad naših očekivanja - kazao je direktor Glavnog ureda HTZ-a, Ratomir Ivčić. 

 

 

Iz kategorije: Županija info