Datum objave: 02. Rujan 2016

Ekološki prihvatljivo: Drniškoj srednjoj školi sustav grijanja na biomasu

Šibenik News
Šibenik News

U okviru projekta HOLISTIC, financiranog iz pretpristupnog fonda EU IPA Jadranska prekogranična suradnja, Šibensko-kninska županija u suradnji s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije u ponedjeljak, 5. rujna,u prostorijama Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu, organizira primopredaju sustava grijanja na biomasu.

 

Sustav grijanja na biomasu u vrijednosti od gotovo 500.000,00 kuna ravnatelju škole Ivanu Zeljku predati će na korištenje Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

 

Riječ je o ekološki prihvatljivom sustavu grijanja koji kao energent koristi sječku i pelete što će rezultirati manjim režijskim troškovima i manjim onečišćenjem okoliša u odnosu na korištenje postojećeg sustava grijanja na lož ulje. Ujedno, novi sustav grijanja potiče održivo upravljanje šumskom biomasom, a redovitim čišćenjem šume smanjuje se rizik od nastanka požara, što je okosnica projekta Holistic čiji je glavni cilj unaprjeđenje sustava zaštite od požara.

 

Podsjetimo, „Holistički model integralne zaštite od šumskih požara – HOLISTIC“ je strateški projekt financiran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA Jadranska prekogranična suradnja, u kojem Šibensko-kninska županija sudjeluje kao projektni partner uz još 19 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke.

 

Raspoloživi budžet za Šibensko - kninsku županiju iznosi 440.478,11 eura, od čega Europska unija sufinancira 85 posto cjelokupnog iznosa, a Fond za sufinanciranje projekata na lokalnoj i regionalnoj razini još dodatnih 9 posto.

 

Cilj projekta, koji je započeo u listopadu 2013. godine, a traje do rujna 2016. godine, je podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima prevencijom šumskih požara i zaštitom javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržati održivu uporabu biomase zaštitom vrijednih prirodnih resursa, istodobno razvijajući prekograničnu suradnju jadranskog područja.
 

Iz kategorije: Županija info