Datum objave: 09. Kolovoz 2016

Može li Rajka uzeti Miškovu slavu? U srijedu Međunarodna utrka tovar u Tisnom

Šibenik News
Šibenik News

Na tovarećem trkalištu na glavnom Trgu Rudina u Tisnom sutra, u srijedu 10. kolovoza, održava se sportsko-zabavni megaspektakl 11. Međunarodna trka tovarov (11. Međunarodna utrka magaraca).

 

U 20.30 sati iz štala u Vili uz limenu glazbu i mažoretkinje prema Rudini kreće defile 12 reprezentacija koje su se kvalificirale za prvenstvo. Sudjeluju: Makedonija, Kosovo, Francuska, Kanada, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Hrvatska, Slovačka, Australija, Belgija i Italija.  

 

Otvaranja utrke je u 21.00 sat, prva kvalifikacijska utrka kreće u 21.30 sati, u 22.00 kreće druga kvalifikacijska utrka, a u 22.30 je finalna. Program će i ove godine voditi Davor Dretar Drele, a nakon proglašenja pobjednika slijedi vatromet i veliki koncert Petra Škore.

 

Titulu prvaka u subotu brani Slovačka, kojoj su prošle godine pobjedu donijeli magarac Miško s ergele Banovi dvori iz Tišnjanske Dubrave i jahač Daniel Suman iz Bratislave. Iako bi netko mislio da je na ovom međunarodnom natjecanju za pobjedu presudna samo snaga nacije i vještina jahača koji je predstavlja, na utrkama u Tisnom posljednjih pet godina je bio ključan ždrijeb kojim su nacionalnim timovima dodijeljivani magarci za jahanje. Naime, od 2011. godine na Rudini je svaki put pobijedila ona država koja bi dobila slavnog magarca Miška.

 

Da bi se u utrku vratila živost i neizvijesnost koja priliči svakom sportskom natjecanju, Udruga Tišnjanski tovar odlučila je šampionu Mišku suprostaviti magarce jednake snage, živosti i brzine. Kako su se, osim Miška, svi magarci iz priobalja i s otoka zbog lagodnog života od turizma ulijenili i udebljali, po grla koja bi se mogla mjeriti sa šampionom valjalo je otići u Knin.

 

S ergele Paška Perića Paice iz Ljubača kraj Knina u Tisno stiže osam dobro istreniranih magarica i magaraca, među kojima je i Rajka. Ova magarica se, kaže legenda, jednom na utrci u Oklaju ravnopravno utrkivala čak i sa slavnim tišnjanskim magarcem Omerom, koji je život izgubio u prometnoj nesreći u srpnju 2010. i tako tron prepustio Mišku. Može li se Rajka uzeti Miškovu slavu? Rajkin trener Paško Perić Paica kaže da može, a Miškov Damir Vodanov Ban odmahuje rukom na vlaško razmetanje. Tko je u pravu, vidjet će se u srijedu na trkalištu na tišnjanskoj Rudini.

Iz kategorije: Županija info