Datum objave: 01. Kolovoz 2016

Župan Pauk ne zna kolika mu je plaća, ali zna da je jako 'visible'

Šibenik News
Šibenik News

Rasprava o izmjenama i dopunama Proračuna Županije, o njegovom rebalansu, trećem po redu, a posebno o prijedlogu odluke o plaći i drugim pravima dužnosnika Šibensko - kninske županije tijekom sjednice Županijske skupštine svela se na pokušaje otkrivanja kolika će, nakon usvojenih izmjena i dopuna, biti plaća Gorana Pauka, župana koji je svojedobno na istom mjestu, za govornicom Županijske skupštine, ustvrdio da mu je plaća od 16 tisuća kuna mjesečno - malo.

 

Stipe Petrina priznao je da su vijećnici s kojima dijeli klupe 'laici po pitanju financija' te da razumijevanju tematike ne pomaže dokumentacija koju je pripremila administracija Županije ili, prema riječima primoštenskog vijećnika, informatički nepismena osoba, zbog čega nije čudno što takva izvješća izazivaju sumnje i koješta drugo.


No sve točke dnevnog reda na spomenutu temu uredno su prihvaćene. Ne jednoglasno, ali izbrojeno je dovoljno ruku u zraku u znak podrške donešenim zaključcima.

 

- Nema minusa u županijskom Proračunu - kratko je rezimirao župan, najavljujući ukupne prihode riznice u trećoj izmjeni Proračuna u iznosu od 129,3 miljuna kuna što je za 4,7 milijuna kuna više negoli u prethodnom Proračunu. Nakon iznošenja pozitivnih pogleda na financijsko stanje županije koja je na glasu kao ona kojoj ne cvjetaju ruže, Pauk se, na poziv vijećnika, trebao izjasniti o iznosu svojih mjesečnih primanja na mjestu prvog čovjeka Šibensko - kninske županije koje čvrsto drže već cijelo desetljeće.

 

- Mene zanima gospodine župane i pročelnice kolika će biti vaša neto plaća vama s ovim izmjenama, odlukama o plaćama i drugim pravima. Koja su to druga prava, ne znam. Valjda će i oni sad kao i ovi iz Hrvatskih šuma tražiti regres. Molim vas, župane da nam točno kažete kolike će biti plaće - pozvao je Petrina odgovorne.

 

- Koliki je koeficijent bio prije ove odluke pa ćemo mi sami izračunati. Logično pitanje - stala je pred govornicu, vijećnica SDP-a, Jadranka Blaće.


-Poanta odluke je da dužnosnici imaju primanja sukladna zakonu. To je jedina bitna stavka u cijeloj ovoj priči. Nema nikakvih pomaka u visini plaća - poručio je Pauk, dok vijećnica Blaće nimalo nije bila zadovoljna županovim izbjegavanjem odgovora.


- Dobro, onda recite koji je bio vaš koeficijent - inzistirala je Blaće.


- Ne znam, vjerujte mi - branio se župan.


- Pretpostavljam da vi, župane, u ovom trenutku znate koliko vam je bila plaća - pridružila se vijećnica Iris Ukić Kotarac, a na Paukov odgovor da je uvijek ista, komentirala je kako to nije dogovor i da ga sad želi dobiti pismenim putem.


Igrokaz oko županove plaće nastavio se i u monologu Stipe Petrine koji je s govornice zavapio ako nitko od predstavnika Županije koji sjede u klupama ne zna ništa, zašto primaju svoje plaće.


- Za boga miloga, ako to ne možemo saznati, što možemo - kazao je Petrina ne dajući da se rasprava zatvori dok župan ne odgovori na postavljeno pitanje.


- Smatram da župan prima plaću iz davanja poreznih obveznika i ona ne smije biti tajna, posebno kad donosimo odluku o povećanju njegove plaće. To je sramotno ponašanje našeg župana. To nije javna tajna. Ne primate plaću u privatnom biznisu u ovoj jadnoj županiji - zainatila se Blaće, optužujući Pauka za bahato ponašanje.


- Moja plaća je jako 'visible0, vidljiva sukladno zakonu - odgovorio joj je Pauk misleći na imovinsku karticu u kojoj je popisana sva njegova imovina pa tako i visina plaće.

 

Nakon što je kazao da mu je plaća 'visible', usvojen je prijedlog odluke o plaći i drugim pravima dužnosnika Županije šibensko - kninske zbog čega sve prethodno odigrano stane u jednu rečenicu 'puno vike ni zašto'. 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Županija info