Datum objave: 01. Srpanj 2016

FOTO: Projekt 'Varvari - Breberium - Bribir' ponovno dogodine u međunarodnom sastavu

FOTO: Projekt 'Varvari - Breberium - Bribir' ponovno dogodine u međunarodnom sastavu
Šibenik News
Šibenik News

- U tijeku je konzervacija i restauracija nalaza u suradnji Muzeja grada Šibenika i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika - kazao je Željko Krnčević, arheolog i kustos šibenskog Muzeja o projektu 'Varvaria - Breberium - Bribir', odnosno iskapanja na Birbirskoj glavici u prvoj polovici tekuće godine.

 

- Projekat je rezultat sada već trogodišnjeg partnerstva sveučilišta Macquarie iz Sydneya s hrvatskim institucijama: Muzejem hrvatskih arheloških spomenika iz Splita i Muzejem grada Šibenika te Teološkim fakultetom (Det Teologiske Menighetsfakultet) iz Osla. Iskapanja su ispred ovih institucija predvodili Prof. Victor Ghica, Dr Ante Milošević, Dr Danijel Džino i Željko Krnčević. Uz navedene institucije, suradnici ovog međunarodnog projekta došli su iz Hrvatske, Italije, Velike Britanije i Švedske. Projekt ima snažnu potporu australskog veleposlanstva u RH, a australska veleposlanica, Nj.E. Susan Cox, redovito posjećuje svake godine Bribirsku glavicu tijekom iskapanja. U sklopu terenske nastave na terenu je bilo devet studenata iz Australije, te po dva studenta iz Norveške i Hrvatske - kazao je Danijel Dzino iz Sydneyja, dodajući:

 

- Projekt iskapanja na Bribirskoj glavici u ove tri godine rezultirao je značajnim otkrićima kojim se produbljuju saznanja o starokršćanskom i ranosrednjovjekovnom periodu na ovom lokalitetu.

 

Spomenuti projekt, kako doznajemo do Krnčevića, nastavit će se dogodine u isto vrijeme u istom sastavu.

 

 

Foto: Željko Krnčević

Iz kategorije: Županija info