Datum objave: 30. Lipanj 2016

Svi županijski projekti koje je financiralo Ministarstvo tehničkog ministra Lovre Kuščevića

Šibenik News
Šibenik News

Naredni dani u Šibeniku bit će u znaku drugog Hrvatskog iseljeničkog kongresa na koji, između ostalog, stiže i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević koji će, pak, sudjelovati u radu II Hrvatskog iseljeničkog kongresa koji započinje u petak, 1. srpnja, u 9 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

 

Ministar će aktivno sudjelovati i na panelu „Poduzetništvo i ulaganje u Hrvatsko gospodarstvo“ koji traje od 12.15 do 13.30 sati.

 

U 11 sati u atriju Muzeja rada Šibenika ministar Kuščević će podijeliti odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći gradovima i općinama Šibensko-kninske županije.

 

Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za dodjelom kapitalnih pomoći za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda gradovima i općinama objavljen je 2. svibnja 2016.

 

U Šibensko-kninskoj županiji za 13 su gradova i općina odobreni projekti i to za općine Biskupija, Civljani, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Pirovac, Promina, Ružić, Unešić te gradovima Drniš, Knin, Sktadin i Šibenik.

 

Zahtjeve za odobravanje financijske potpore preispitivalo je Povjerenstvo za provedbu postupka odobravanja proračunskih sredstava, odnosno određivanja rasporeda i korištenja sredstava kapitalnih pomoći općinama i gradovima za 2016. To je Povjerenstvo ocijenilo koji su projekti od naročitog značaja za jedinicu lokalne samouprave i predložilo ministru donošenje Odluke o odobrenju prijenosa sredstava općini odnosno gradu.

 

Svi zaprimljeni zahtjevi kvalitetni su i vrijedni za lokalnu zajednicu i Državu u cjelini. Ove su godine sredstva u svrhu povećanja komunalnog standarda značajno povećana u odnosu na 2015, sa 6 na 30 milijuna kuna. Ministarstvo vjeruje da će se pozitivni makroekonomski pokazatelji pokrenuti za vrijeme ove Vlade još jačim intenzitetnom nastaviti, što će dovesti do povećanja raspoloživih sredstava i omogućiti Ministarstvu da iduće godine financijski sudjeluje u većem broju projekata.

 

Evo o kojim je projektima riječ:

 

Općini Biskupija Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je projekt sanacije i modernizacije nerazvrstanih cesta u naseljima Riđane, Orlić i Vrbnik te izgradnju objekta odvodnje. Na nerazvrstanim cestama projektom je predviđeno odraditi pripremne radove koji uključuju zemljane radove sa ugradnjom tucaničkog zastora te asfaltiranje i izgradnju bankina. U ovom projektu Ministarstvo sudjeluje sa 100 tisuća kuna. 

 

Općini Civljane Ministarstvo sa 110 tisuća kuna sufinancira projekt sanacije nerazvrstanih cesta na području općine Civljani i to u naseljima Leko, Batice, Vukovići, Barišići, Gargente, Preočani-Vranješi, Ivetići, Novoselci, Milkovići i Đurđevići). Završetkom projekta uređenja i asfaltiranja postojećih lokalnih makadamskih cesta olakšat će se pristup zaseocima i domovima stanovnicima spomenutih naselja.

 

Gradu Drnišu Ministarstvo je odobrilo dva projekta. Za prvi projekt uređenja i održavanja nerazvrstane ceste Lišnjak-groblje sv. Ilije odobrena su sredstva u visini 150 tisuća kuna. Naselje Lišnjak trenutno nema adekvatnu pristupnu prometnicu. Postojeća prometnica je u naravi makadamski pristupni put bez uređenih bankina. Pojačanim održavanjem i modernizacijom naselje će dobiti uređenu cestu. Drugi projekt Grada Drniša je izrada projektne dokumentacije za izgradnju tržnice na malo koji uključuje izgradnju objekta i stolova za prodaju poljoprivrednih proizvoda. Trenutno se na tržnici u Drnišu prodaja obavlja na otvorenom. Izgradnjom zatvorene građevine Omogućit će se prodaja namirnica u odgovarajućim sanitarno-tehničkih, higijenskih i veterinarskih uvjeta, a natkrivanjem prodajnih stolova na otvorenom omogućit će se prodaja poljoprivrednih proizvoda u neadekvatnim vremenskim prilikama, te tako pridonijeti boljem funkcioniranju tržnica na malo. Gradu su odobrena tražena sredstva u punom iznosu tj. 25 tisuća kuna.

 

Općini Ervenik odobrava se sufinanciranje projekta modernizacije nerazvrstane ceste Ervenik - Žegar. Projektom se osigurava bolja povezanost zaseoka u naselju Ervenik sa općinskim centrom a osim toga ova dionica ima osobit značaj kao najbliža poveznica na autocestu i izlazak na more a time znači dodatni poticaj razvoju ruralnog turizma. U zimskim mjesecima ima i strateški značaj kao alternativni pravac prema unutrašnjosti Hrvatske kada je zbog vremenskih neprilika, snijega ili leda, put preko Like često neprohodan. Odobrena sredstva za realizaciju druge i posljednje faze ovog projekta iznose 180 tisuća kuna.  

 

Općini Kijevo odobren je projekt uređenja okoliša groblja, koja uključuje i izgradnju zida na novom groblju sv. Mihovila u Kijevu. Ovo je posljednja faza u postupku proširenja postojećeg groblja kojom će dio Kijeva uz crkvu sv. Mihovila, izgrađenu nakon Domovinskog rata na mjestu stare crkve koja je bila do temelja srušena, dobiti uređeni izgled naselja u skladu sa visokim standardima prostornog uređenja kojima Općina Kijevo stremi. Uz ogradni zid ugradit će se i ulazni dio s odgovarajućim vratima a Ministarstvo ovaj projekt sufinancira sa 150 tisuća kuna.

 

Općini Kistanje Ministarstvo odobrava sredstva za projekt nabave jednog mobilnog reciklažnog dvorišta tj. kontejnera i jednog rabljenog kamiona sa kukom za njegov prijevoz. Sustavom kontejnera za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje iskoristivih vrsta otpada iz domaćinstava kao što su papir, staklo, metal, plastika i tekstil doprinijeti će se povećanju komunalnog standarda žitelja Općine, prikupit će se za gospodarstvo korisna i iskoristiva sirovina a u konačnici i značajno smanjiti opterećenje za okoliš koje stvara otpad. Za ovaj projekt Ministarstvo je odobrilo 100 tisuća kuna. Gradu Kninu Ministarstvo je odobrilo projekt uređenje nerazvrstanih cesta na području grada Knina; uređenje ulice Ante Anića te uređenje odvojaka ulice kralja Tomislava i Jakova Gotovca. Ovim projektom postiže se poboljšanje kvalitete komunalne infrastrukture i uvjeta života u gradskim naseljima kojom će se olakšanje kretanja tim prometnicima i osobama u invalidskim kolicima. Za ovaj je projekt Ministarstvo odobrilo 250 tisuća kuna.

 

Općini Pirovac odobravaju se sredstva za projekt nabave pontona za privez plovila u luci otvorenoj za javni promet u Pirovcu. Budući da je Pirovac jedno od najznačajnijih turističkih središta šibenske rivijere, a ime planova i ambicija razvijati se i dalje, potreban je veći broj komunalnih vezova. Ovim projektom rješava se problem koji je počeo rasti u zadnjih desetak godina a uz poboljšanje komunalnog standarda stalnog stanovništva on će svakako obogatiti i turističku ponudu Pirovca. Ministarstvo ovaj projekt pomaže sa 70 tisuća kuna.

 

Općini Promina odobravaju se sredstva za izvođenje radova na modernizaciji javne rasvjete u Oklaju koja će se postići uklanjanjem postojećih drvenih stupova, nabavkom i montažom novih, modernih rasvjetnih stupova, zamjenom postojeće rasvjete ekološki prihvatljivim led svjetiljkama za cestovnu rasvjetu. Projektom će se uz bolji komunalni standard postići smanjenje potrošnje električne energije što za Općinu Promina znači smanjenje proračunskih sredstava a za širu zajednicu čišći okoliš. Za realizaciju ovog projekt Ministarstvo je  dobrilo 150 tisuća kuna.

 

Općini Ružić odobravaju se sredstva za realizaciju projekta održavanje groblja i uređenje nogostupa i staza unutar groblja župe Gradac. Projektom je predviđena izgradnja nogostupa odnosno staze od mrtvačnice do crkve i groblja. Župna crkva i groblje bilo je uništeno u Domovinskom ratu, obnova je bila zahtjevna i još traje. Projektom će se omogućiti kvalitetan pristup crkvi, mrtvačnici i ukopnim grobnim mjestima što je važno radi digniteta kako živih tako i pokojnih stanovnika ovoga mjesta. Iznos odobrenih sredstava Ministarstva iznosi 130 tisuća kuna.

 

Gradu Skradinu sufinancira se projekt izgradnje mrtvačnice na groblju. U ovoj slobodnostojećoj prizemnoj građevini javne namjene na groblju Svih Svetih u naselju Krković izgradit će se potrebni sanitarni kapaciteti i mrtvačnica u južnom dijelu a u sjevernom dijelu sakristija. Projektom će se omogućiti dostojan ukop i ispraćaj pokojnika čime Grad i Država pokazuju brigu za žive i pokojne stanovnike tog dijela Skradina. Za realizaciju projekta Ministarstvo je Gradu odobrilo 200 tisuća kuna.

 

Gradu Šibeniku odobren je projekt nabave vozila za prikupljanje i odvoz otpada u svrhu poboljšanja komunalnog standarda u staroj gradskoj jezgri Šibenika. Prikupljanje i odvoz otpada na području stare gradske jezgre Krešimirovog grada otežano je zbog drevnih uskih i teško pristupačnih uličica. Vozilo koje Grad trenutno koristi tehnološki je zastarjelo, često se kvari što predstavlja financijski teret Gradu a higijensko-sanitetski problem stanovništvu jer zamjenskog vozila nema. Nabava novog i tehnološki poboljšanog modela vozila ključna je za učinkovito obavljanje usluga prikupljanja i odvoza otpada iz stare gradske jezgre i centar Šibenika održao čistim, a kvaliteta života, rada i poslovanja podigla na višu razinu. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 120 tisuća kuna.

 

Općini Unešić odobren je projekt uređenja i sanacije nerazvrstanih cesta na području općine Unešić. Ovim projektom sanirat će se i asfaltirati lokalne makadamske ceste što će doprinijeti kvaliteti života lokalnog stanovništva, poboljšati sigurnost u prometu i stvoriti preduvjet za daljnji razvoj i iskorištavanje potencijala ovog prirodnim ljepotama obdarenog kraja koji tek treba iskoristiti svoje poljoprivredne i turističke potencijale. Ministarstvo je za potrebe realizacije ovog projekta odobrilo 150 tisuća kuna.

Iz kategorije: Županija info