Datum objave: 31. Svibanj 2016

Ekonomska i društvena računica: Prošle godine samo 16 očeva iskoristilo pravo na roditeljski dopust

Šibenik News
Šibenik News

Prava očeva reguliraju s zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporam gdje su u jednom segmentu izjednačeni s majkama pa im zakon dozvoljava dva mjeseca plaćenog roditeljskog dopusta. To pravo na području Šibenika, odnosno Šibensko - kninske županije, u 2015. godini iskoristilo je svega 16 novopečenih očeva što je ujedno i prosjek za razdoblje od 2010. do 2015. godine.

 

- Ukupna brojka je iznimno mala s obzirom da znamo da je za 2015. godinu bilo 522 djece, odnosno roditelja koji su koristili rodiljni i roditeljski dopust s tim da je samo mali broj očeva koristilo svoje pravo. Inače, svaki roditelj raspolaže s četiri mjeseca dopusta od kojih su dva prenosiva, dva nisu. Cijeli zakon koncipiran je kao zaštita majčinstva, njege novorođenog djeteta i njegovog podizanja i, naravno, cilje je usklađivanje obiteljskog i poslovnog života - navodi Anita Škugor Kodžoman, ravnateljica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje,dodajući da isto pravo imaju i posvojitelji.


Prema dostupnim podacima u 2010. godini, dakle, na roditeljskom dopustu bilo je 11 očeva, godinu kasnije 17, 2012. bilo ih je 16, a 2013. 13. Prije dvije godine, 2014. to je učinilo 17 očeva.

 

- Ono što je evidentno je da su ti očevi manje plaćeni od supruga. Taj ekonomski moment je prisutan, a ono što je karakteristično za naše društvo je da je to pravo koje koristi majka. Imamo taj društveno - sterotipni pristup u kojem dijete podiže majka, posebno u raznoj fazi, prvoj godini žviota i to najbolje pokazuju ovi podaci - navodi Škugor Kodžoman.


Jedan od razloga zbog čega očevi u većem broju ne odlaze na roditeljski dopust u trajanju od dva mjeseca je i činjenica da nisu uopće ili u potpunosti upoznati sa svojim pravima roditelja, ali i to se mijenja jednom kad majka iskoristi pravo na svoja dva neprenosiva mjeseca dopusta.

 

-Kako je to izjednačeno pravo roditelja, znači prenosivo je, nama drugi roditelj mora dati pisanu potvrdu da se odriče svog prava u korist drugog roditelja. Oni možda nisu dovoljno društveno informirani, ali onog trenutka kad dođe do korištenja prava kod nas dobiju sve informacije - objašnjava.


Ekonomski i socijalni faktor i društvena determiniranost, navodi ravnateljica šibenskog HZZO-a, odnosno patrijarhat razlozi su zašto manje očeva ostaje kod kuće u prvim mjesecima svog djeteta.  

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Županija info