Datum objave: 16. Ožujak 2016

"Prestanite se praviti blesavi i provodite zakone o invalidima" poručio graditeljima Josip Blažević

Šibenik News
Šibenik News

 

Usuđujemo vas pozvati da se prestanete praviti blesavi i počnete provoditi zakone koji vas obvezuju da pri uređenju i gradnji objekata vodite računa o invalidima. Tako glasi ogorčeni prosvjed aktivista udruge osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej iz Knina koja je reagirala na slučajeve projektiranja i gradnje objekata gdje se nije vodilo računa o invalidima.

 

Najnoviji primjeri su uređenje Tomislavove ulice u Kninu te zgrade na kninskom predjelu Senjak. Unatoč tomu što su investitori i projektanti od početka upozoreni da nije osiguran pristup invalidima nitko nije reagirao, kaže Josip Blažević, predsjednik udruge Sveti Bartolomej.

 

"Ništa nam se vrijede sve konvencije, zakoni i povelja koju su potpisali svi gradonačelnici da će poštovani prava invalida jer se o nama ne vodi računa, a i kad upozorimo na početku neke investicije da nisu u projekt uključeni rampe ili prilazi za invalide nitko ne reagira. Ja sam se čak obratio Ministarstvu graditeljstva i prostornog planiranja u vezi s tim a oni su me uputili da podnesemo tužbu Ustavnom sud. Zar je moguće da je to jedno što možemo napraviti" kazao je Blažević te predložio da bi ljudi koji donose odluke o projektima morali sjesti barem jednom u kolica i vidjeti što značiv biti invalid i koliko invalidi imaju problema s kretanjem gotovo u svim gradovima na našem području. 

Iz kategorije: Županija info