Datum objave: 26. Veljača 2016

Drljo i Krajina opet oslobođeni za zločin u Gruborima zbog nedostatka dokaza

Šibenik News
Šibenik News

 

Frano Drljo i Božo Krajina i na ponovljenom suđenju danas su na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođeni optužbi za ratni zločin nad civilima počinjen u kolovozu 1995. u Gruborima, donosi Večernji list.

 

Kao i prvi put, razlog takve odluke bio je nedostatak dokaza, a obrazlažući presudu, sudac Ivan Turudić kazao je da je u ovom postupku nedvojbeno utvrđeno samo to da je u Gruborima počinjen bestijalni ratni zločin nad civilima. Pojasnio je da uloga suda nije bila dokazivati zapovjednu odgovornost optuženika, koja je po stajalištu suda prenisko postavljena, već je posao suda bio utvrditi jesu li optuženici počinili to za što ih se tereti. Sudac Turudić objasnio je da nijedan svjedok nije kazao da je Drljo bio osoba koja je pucala u civile, a kazao je i da je najvjerodostojniji svjedok u postupku bio Jovo Grubor.

 

U obrazloženju presude sudac je istaknuo i kako je zapanjujuće to što se zločin pokušao prikriti, jer se tvrdilo da se na tom području dogodio oružani sukob između ATJ-a Lučko i zaostalih neprijateljskih jedinica. Oružanog sukoba, kazao je Turudić, nije bilo, a ono što se taj dan dogodilo u Gruborima mrlja je na Vojno-redarstvenoj akciji Oluja. 

Iz kategorije: Županija info