Datum objave: 12. Veljača 2016

Zaton uskoro dobiva svoj "rotor" kao modernizaciju raskrižja u strogom centru

Šibenik News
Šibenik News

 

Na javni natječaj za modernizaciju raskrižja u strogom centru Zatona kojeg formiraju Ulica zatonskih žrtava, Ulica Mate Bakrača i Obala Petra Živkovića, pristigle su 4 ponude raspona cijena od 685.093,30 kuna do 853.779,71 kunu. U narednih nekoliko dana će se sve pristigle ponude izanalizirati i provjeriti popratna dokumentacija, te odabrati izvođač radova.

 

'U proračunu Grada Šibenika smo za ovaj projekt osigurali 750.000 kuna, što odgovara iznosu većine dospjelih ponuda. Čim istekne rok za žalbu, s odabranim ponuditeljem ćemo potpisati ugovor te ga uvesti u posao koji mora biti gotov prije ljetne sezone. Rješavanje prometne infrastrukture je jedan od prioriteta ove Gradske uprave. ', kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

 

Cilj ove investicije je rješavanje prometnog problema, ali i cjelovito osmišljavanje središta mjesta u zoni javnih sadržaja (crkva, ugostiteljski i trgovački sadržaji, park). Postojeće problematično raskrižje modernizirat će se izvedbom kružnog raskrižja oblika rotora jer na toj lokaciji isti optimalno iskorištava ograničene prostorne mogućnosti mikrolokacije u odnosu na postojeći cestovni i pješački promet. Zbog nepovoljnog rasporeda i geometrije privoza, rotor je prometnim i građevinskim rješenjem naglašen kao dominantan element raskrižja, kako bi se time posredno 'marginalizirali' privozi. Vanjski polumjer kružnog raskrižja iznosi 12.50 m, a središnji dio se izdiže u odnosu na postojeći teren i hortikulturno uređuje. Rotor postaje dominantna kota sa dobrom preglednošću. Novo prometno rješenje rezultirat će smirenjem prometnih tokova i sigurnijim odvijanjem prometa pješaka i vozila. Planiranim zahvatom obuhvatit će se i pješačke površine do pročelja okolnih objekata, rekonstrukcija postojeće vodoopskrbne mreže, te izgradnja sustava kolničke odvodnje.

 

Prometno rješenje modernizacije raskrižja napravila je projektantska kuća Trivium d.o.o. iz Splita još dok je dotična prometnica bila pod ingerencijom Županijske uprave za ceste koja je dokumentaciju predala Gradu Šibeniku.

 


 

Iz kategorije: Županija info