Datum objave: 06. Veljača 2016

Animacija demokracije:Vodička knjižnica inicirala obrazovanje mladih kroz glazbu

Diana Ferić
Diana Ferić

Lani Rock and roll i Djeca cvijeća ove godine punk kao glazbeni pravac ali i buntovnički odnos prema stvarnosti teme s kojima Gradska knjižnica Vodica, u suradnji sa šibenskim srednjim školama, kroz glazbu želi mladim približiti razvoj demokracije u svijetu i kod nas.

 

Riječ je o projektu „Animacija demokracije" koji je ove godine proveden pod nazivom „Punk (je mrtav?!)“, a u njemu su sudjelovali učenici šibenske gimnazije Antuna Vrančića i Ekonomske škole. „Potrudili smo se animirati uspavane i probuditi nove glasove podsjetivši ih na buntovništvo punka, a time i na nužnost kritičkog promišljanja stvari oko nas i nužnost progovaranja o onome što nas smeta. Različiti glazbeni i umjetnički pokreti mijenjali su nazore, razmišljanja, životne stilove, a time i društvo. Učenici Ekonomske škole Šibenik i Gimnazije Antuna Vrančića te naši gosti ukazali su nam da je to učinio i punk, šokirajući i zgražajući mnoge“, kažu organizatori.

Nakon prvog dana ispunjenog predavanjima i raspravama, drugi dan započeli su radionicom „Lost flyers" na kojoj su sudionici svoj bunt uobličili crnim markerima i isječcima iz novina, a moći će se vidjeti u Gradskoj knjižnici Vodice te po vodičkim ulicama. Nakon radionice prikazan je „Vox populi" učenika Ekonomske škole Šibenik koji je poslužio kao uvod u njihov „Talk show" s punkerima: učenikom trećeg razreda Prometno-tehničke škole Šibenik Antom Gulinom, Rankom Fruom (nekadašnji šibenski punk bend „Nula") i Radom Kristićem (nekadašnji šibenski punk bend „Anarchy language" i živući „Diskodelija"). Govorilo se o šibenskoj i svjetskoj punk sceni i punkerima nekada i sada, njihovom glazbenom djelovanju, odnosu društva prema punku i obratno, cajkama i mnogo čemu drugom. Sve u svemu, zanimljiv razgovor sa zanimljivim gostima. Kraj večeri i cjelokupnog programa začinio je šibenski mladi bend „The Crows" svirajući klasike punka i poneku svoju pjesmu. 

Iz kategorije: Županija info