Datum objave: 01. Prosinac 2015

U Drnišu obilježena 24. godišnjica stvaranja 142. brigade HV

U Drnišu obilježena 24. godišnjica stvaranja 142. brigade HV
Šibenik News
Šibenik News

 

Polaganjem vijenaca kraj središnjeg križa uz crkvu Gospe od Ružarija u Drnišu, a potom i misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike brigade, jučer je obilježena godišnjica stvaranja 142. brigade HV. Obilježavanju su prisustvovali branitelji, obitelji poginulih pripadnika brigade, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Drniša i susjednih općina, policije, javnih ustanova i političkih stranka.

142. brigadu HV-a utemeljili su prije 24. godine prvog dana prosinca 1991.godine na slobodnom prostoru Zagore dragovoljci Domovinskog rata, mobilizirani obveznici i dio IV. bojne 113. brigade. Kroz njezine postrojbe prošlo je gotovo 7.000 branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 36 poginulo. Više od 2.000 pripadnika ove brigade nositelji su Spomenice

Domovinskog rata iz 91. godine ili su odlikovani medaljom Oluja. 142. Brigada pohvaljivana je za junaštvo u Domovinskom ratu. Odlukom Predsjednika RH od 22 . svibnja 2006. godine, odlikovana je redom Nikole Šubića Zrinskog, redom Hrvatskog križa i redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH. Sudjelovali su u akcijama oslobađanja Nos Kalika, Miljevačkog platoa do akcija Ljeto, Oluja i Maestral..

Danas o očuvanju povijesnih tekovina 142. Brigade HV-a te pravima branitelja stasalih u njenim postrojbama vodi istoimena Udruga.
 

Iz kategorije: Županija info