Datum objave: 30. Studeni 2015

Radionica decoupagea u Drnišu prilika da izradite vlastite Božićne ukrase i poklone

Radionica decoupagea u Drnišu prilika da izradite vlastite Božićne ukrase i poklone
Šibenik News
Šibenik News

 

Želite li izraditi vlastite unikatne božićne ukrase i poklone za Božić, radionica decoupaga je pravo mjesto za Vas. Radionica počinje u srijedu u 17 sati u Narodnoj knjižnici Drniš, a suorganizator je Udruga žena sv.Roko iz Drniša.

Zadatak je do Božića napraviti dovoljno kuglica koje će se prodavati, a prihod od prodaje ići će u humanitarne svrhe. Polaznici radionice mogu donijeti svoje predmete koje će ukrasiti po svom izboru i naravno gotove ponijeti kući. Sav pribor za rad (kuglice od stiropora, kistove, ljepila, lakove, salvete i sl.) nabavit će organizatori.

Decoupage je riječ nastala u 20. stoljeću i dolazi od francuske riječi „decouper“ koja u prijevodu znači isjeći, isijecati. Tehnika je na prostor Europe dospjela u 12. stoljeću iz Kine, gdje su kineski seljaci upotrebljavali papir živih boja za dekoriranje prozora, lampiona, kutija za poklone, a još dublje korijene vuče iz istočnog Sibira.

Svoj procvat u Europi doživljava u 17. stoljeću kada venecijanski majstori, u pomami za namještajem oslikavanim tehnikom kineskog laka, a preskupom izradom i nedostatkom istog, nude tržištu jeftiniju alternativu u decoupagu, a tehniku nazivaju još i „l’arte der povero“ – umjetnost siromašnih. Ipak, ova vrsta dekoracije namještaja je ubrzo imala svoje poklonike u najpoznatijim ljudima svog vremena: Madam de Pompadur, Mariju Antoanetu, a kasnije su čak i Matisse i Picasso koristili ovu tehniku.

Do današnjeg vremena, originalna tehnika se razvijala i evoluirala u mnogo različitih stilova i novih tehnika. Jedna od najpoznatijih je i salvetna tehnika, dekoracija salvetom ili tankim papirom. Ovom tehnikom se može lako ukrasiti papir, staklo, keramika, tekstil, plastika, kuglice od stiropora pa čak i uskršnja jaja.
 

Iz kategorije: Županija info
Označeno u: