Datum objave: 24. Listopad 2015

Slavljenička plovidba broda Tijat od Šibenika do Vodica za njegov 60.rođendan

Diana Ferić
Diana Ferić

Posebna je danas bila plovidba broda Tijat od Šibenika, do Zlarina, Prvića, Vodica i natrag puno veselja, pjesme, rođendanskih čestitki i dirljivih trenutaka jer su boduli slavili 60 rođendan svog vapora, a viša sila im je podarila i vrijeme idealno za plovidbu. Tijat i njegov sadašnji zapovjednik Aldo Bilan bili su glavne zvijezde o kojim su se pjevale i pjesme, a pripremljene su i rođendanske torte za slavljenika i prigodni pokloni za posadu, neki i duhoviti poput tanga koje je jedna mornar dobio od Zlarinki uz obrazloženje kako je to znak da su mu sve godine koliko s njim plove „uzele miru“.

 

Sa šibenske rive ispraćen je zvucima Šibenske narodne glazbe, a u svakoj od četiriju luka, na Zlarinu. Prvić Luci i Prvić Šepurini te Vodicama također je dočekan pjesmom, pljeskom oduševljenih otočana. Svi su putnici bili počašćeni fritulama, kroštulama, kolačima rakijom i vinom, glazbari su zasvirali na svakom od pristaništa. Mnogi Zlarinjani i Prvićani su s njim doplovili u Vodice gdje je sve završilo snimanjem milenijske fotografije. Od Prvića su ga pratili i manje brodice, a  brodice su ga dočekale i pred Vodicama. Kada je pristao ispaljena je u zrak  svijetleća raketa.

 

„Ja sam najprije razumila da se danas opraštamo od Tijata i da on ide na rezanje pa sam plakala ko kišna godina. Bila sam prisritna kad mi je sin reka da nema govora o tome nego da mu slavimo 60. Rođendan“, kazala nam je Prvićanka Milena Ivićin. Anita Beban, Zlarinka, članica KUD –a „Koralj“ posno nam je ispričala kako je sa sedam godina bila na prvoj plovidbi Tijata od Šibenika preko Zatona i Rasline do Skradina, a i ne pamti koliko se puta s njim vozila od Zlarina do Šibenika i natrag.

 

Svi su otočani, i stari i mladi, emotivno vezani za taj brod jer on im je život, veza s kopnom, a posadu s kojom se svakodnevno susreću doživljavaju kao dio obitelji i zbog toga su njihove emocije danas bile toliko snažne.

 

Ante Mrvica. šef Jadrolinije, koji je također bio danas na Tijatu, rekao nam je da će Tijat sigurno voziti na ovoj ruti do kraja 2016. godine kada istječe koncesija. Budući da smo članica EU raspisat će se natječaj za novu koncesiju po novim uvjetima na njemu će moći sudjelovati i strani brodari, a hoće li Tijat i dalje ostati na ovom području, hoće li ispuniti sve tražene uvjete vidjet ćemo.

 

Proslavu 60. rođendana Tijata pokrenuo je trojac na Facebook grupi „Tijat u srcu“ Robert Udiljak, Ivana Beban i Saša Juraga. „Ta je grupa nastala sasvim slučajno. Ja sam se prije godinu dana slikao ispred Tijata i napisao „Peras u duši, Tijat u srcu". Peras je bio brod koji je jedini u Domovinskom rata imao žrtve. Na njemu su poginula tri pomorca. Ja Tijat pratim 40 godina i nadam se da će barem do 2018. godine ploviti na ovoj relaciji i da će biti renoviran. Nismo očekivali da će naša spontana ideja biti tako prihvaćena, da će biti ovakav odaziv i ovakve snažne emocije “, kazao nam je Robert Udiljak zahvaljujući Jadroliniji koja je odmah prihvatila njihovu ideju kao i Šimi Strikomanu koji je snimio milenijsku fotografiju

Iz kategorije: Županija info