Datum objave: 01. Listopad 2015

U NP Krka danas 900 000 posjetitelj - nagrađena obitelj Čović iz Švedske

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi put otkako je osnovan Nacionalni park Krku posjetilo je 900 000 turista, a 900- tisućiti gost danas je imao poseban tretman i nagrađen je prigodnim poklonima i besplatnom desetogodišnjom ulaznicom u taj nacionalni park. Ta je čast pripala obitelji Čović iz Švedske Davoru i Ani Čović i njihovim kćerkama Desire i Chantalle. Davor Čović je iz Tučepa, ali već trideset godina živi u Švedskoj. Supruga mu je porijeklom Poljakinja.

 

Bili su ugodno iznenađeni kada im je glasnogovornica Uprave NP Krka Katja Župan priopćila da se nagrađeni s posebnim povodom. „Prvi put smo u NP Krka iako smo često u Hrvatskoj i stalno smo planirali posjetiti ga jer smo čuli za njegove ljepote. Prije nego što smo stigli u Lozovac stali smo uliti goriva što je ispalo dobro jer ne bismo bili jubilarni posjetitelji. Sad ćemo ovdje vrlo često navraćati“, kazao je Davor dok je njegova supruga dodala da jako voli Hrvatsku i da joj je krasna.

 

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović kazao je da je to što je NP Krka ove godine dosegao brojku od 900 000 posjetitelja dokaz da Hrvatska raste , da se turizam razvija da su prirodne ljepote jedna od tri glavna razloga zbog kojih turisti u nju dolaze. „Ministarstvo zaista puno ulaže u u ovaj NP i u posjetiteljske centre poput Puljana. Pripremamo novi projekt, a to je uređenje Informacijskog i prihvatnog centra na Lozovcu koji je vrijedan 70 milijuna kuna, a planiramo ga financirati iz EU fondova. Protekle četiri godine uloženo je oko 400 milijuna kuna u ovakve projekte na nizu zaštićenih područja u Hrvatskoj. Time stvaramo radna mjesta na pametan, održivi razvoj. Tu će se urediti i određeni sadržaji, a stvaramo i tržište za proizvode lokalnog stanovništva. Svi mogu promatrati kako je intencija ove vlade upravo da se ovaj nacionalni parkovi otvaraju prema lokalnom stanovništvu koje mora osjetiti korist od ovog parka“, istaknuo je ministar Zmajlović.

 

Krešimir Šakić je kazao kako je sretan i zadovoljan da sva ulaganja Vlade u NP Krku ili ona ulaganja koja je poduzela Uprava u suradnji s Vladom daju rezultate. Ove godine je NP Krku posjetilo 18 posto više turista što je povećanje koje nitko nije očekivao , a na uzvodnim destinacijama taj je porast i do 60 posto. „Sve što smo napravili do centra Puljane , pješačkih staza, prihvatnih centara pokazalo se itekako opravdanim i korist će od toga biti i još veća.
 

Iz kategorije: Županija info