Datum objave: 15. Rujan 2015

Tonino Picula u EU parlamentu brine se za status i zaštitu Dalmatinskog pršuta

Šibenik News
Šibenik News

 

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula poslao je prioritetno pitanje Europskoj komisiji vezano uz Dalmatinski pršut: „Koji je trenutni status procesa zaštite prema oznaci zemljopisnog podrijetla na EU razini?“

Povod za podnošenje pitanja bila je posljednja komunikacija s Komisijom vezana uz status Dalmatinskog pršuta ove godine u travnju kada je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske dostavilo ispravak Jedinstvenog dokumenta "Dalmatinski pršut", otkad se čeka povratna informacije.

„Dalmatinski pršut se proizvodi na cijelom zemljopisnom području Dalmacije koje obuhvaća najdulji i najveći dio hrvatskog primorja duž jadranskog mora. Sastoji se od otočnog i obalnog dijela te submediteranske unutrašnjosti. Povezanost „Dalmatinskog pršuta“ sa zemljopisnim područjem u kojem se proizvodi temelji se na njegovim svojstvima koja proizlaze iz tradicionalnog načina proizvodnje, ali i na ugledu koji ovaj regionalni proizvod ima“, istaknuo je zastupnik Picula koji zaštitu proizvoda ima u fokusu od početka mandata. S ciljem promocije oznaka kvalitete, organizirao je okrugli stol i već nekoliko radionica na temu zaštite hrvatskih autohtonih proizvoda – krenuo je iz Bruxellesa, nastavio u Dubrovniku i Šibeniku a sljedeća radionica zakazana je u Istri. Picula je izlagače pršuta obišao i na „Danima pršuta“ u Podstrani ove godine, među njima i gospodina Žužića koji je dostavio zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Krčkog pršuta.

Podsjećamo, Krčki pršut prvi je hrvatski proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, a Istarski pršut dobio je oznaku zaštićenog proizvoda oznakom izvornosti prema standardima EU, sporazumom hrvatskih i slovenskih proizvođača

"Dalmatinski pršut nositelj je brojnih nagrada i priznanja, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, te je prepoznat i izvan granica proizvodnje stoga ne sumnjam da ćemo ga upisati kao još jedan primjer zaštićenog autohtonog hrvatskog proizvoda“, zaključio je zastupnik Tonino Picula.
 

Iz kategorije: Županija info
Označeno u: