Datum objave: 11. Rujan 2015

Počelo obilježavanje 24. obljetnice "Rujanskog rata"- domaćin Grad Vodice

Diana Ferić
Diana Ferić

Obilježavanje 24. obljetnice rujanske bitke za Šibenik koja je trajala od 16. do 21. rujna 1991. godine, a završila je pobjedom branitelja Šibenika koji ne samo što su obranili svoj grad nego su zaustavili prodor neprijatelja koji je namjeravao presjeći Hrvatsku na dva dijela, počelo je već danas 11. rujna „Žirajskim danima ponosa i slave“ na Šibenskom mostu i otoku Žirju.

Domaćin središnje proslave rujanskog ratnog podviga ove je godine Grad Vodice, a organizatori su, uz koordinaciju Šibensko – kninske županije, udruge proizašle iz Domovinskog rata. Program je bogat i traje do 22. rujna, a događanja su upriličena na raznim mjestima. Osim na Žirju gdje poseban program organizira udruga „Ruža Hrvatska“, rujanski ratni podvig bit će obilježen i u Skradinu gdje se sutra u 18 sati otvara izložba ratnih fotografija Zorana Lučića i Stanka Ferića, dok je za nedjelju predviđeno braniteljsko hodočašće od Skradina do spomen križa u Velikoj Glavi gdje će se za njih uz vijence i cvijeće moliti, a sveta misa će biti održana u Dubravicama. Iz Skradina se prema Velikoj Glavi kreće u 10 sati, a program završava zajedničkim objedom pod maslinama.
Obilježavanje Spomendana nastavlja se 16. rujna u Vodicama koje su ovogodišnji domaćin središnje manifestacije. Program počinje u 16 sati izložbom lakog naoružanja i opreme Hrvatske kopnene vojske, a nakon biciklističke utrke i mimohoda branitelja bit će otvorena izložba fotografija s video retrospektivom „Vodice 1991. – 2015“ Ivana Kranjca. U večernjim će satima biti prikazan film Šime Strikomana „Vodice – Šibenik 91/92“, a navečer će na Trgu hrvatskih mučenika biti održan prvi vodički festival domoljubne pjesme na kojem nastupaju Dražen Žanko, Meri Cetinić, Đuka Čaić, Hrvoje Hegedušić, Max Hozić, ansambl „Bonaca“ te klape „Bunari“ i „Godimenti“.
Idući dan, 17. rujna proteći će u obilježavanju 25 obljetnice osnivanja šibenske postrojbe specijalne policije „Jastrebovi“. Ispred zgrade Policijske uprave Šibensko – kninske bit će otvoren spomen park poginulim braniteljima specijalne policija, a prije toga će u Katoličkom domu biti održana svečana akademija.

Poslije podne u 15 sati u Rogoznici će obilježeno osvajanje vojarne Zečevo, a u Šibeniku će u 19 sati u katedrali sv. Jakova biti održana misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje.
20. i 21. rujna bit će održane biciklistička utrka „Đir za žir“ na otoku Žirju, a u Rogoznici će polaganjem vijenaca i cvijeća na mjesnom groblju te obilaženjem položaja na Zečevu biti završeno obilježavanje osvajanja tamošnjih vojarni.

Na Zečevu će sat povijesti održati Aktiv povijesti Gimnazije Antuna Vrančića u kojem će sudjelovati oko 150 šibenskih gimnazijalaca.

U utorak 22. rujna u 9 sati bit će održana komemoracija kod spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata pored spomenika na Trgu Andrije Hebranga u Šibeniku, a vijenci će u znak sjećanja biti položeni pod središnji križ na gradskom groblju Kvanj te u Unešiću, Pakovu Selu i Dragišićima.

Program proslave danas su na konferenciji za novinare predstavili župan Goran Pauk, gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.  

Iz kategorije: Županija info