Datum objave: 09. Rujan 2015

Dani Latinskog idra u Murteru mogli bi prerasti u hrvatski festival mora

Diana Ferić
Diana Ferić

Tradicionalna manifestacija Dani Latinskog idra koja je jučer počela u Murteru, 18 godinu za redom, mogla bi uskoro prerasti u hrvatski festival brodova i mornara, kakvi postoje u svijetu, pogotovu u Francuskoj.

Tom je manifestacijom Murter, među prvima na Jadran, krenuo u oživljavanje i njegovanje tradicijske plovidbene baštine.

„Godine 1997. potpuno spontano smo započeli projekt Latinsko idro – tada se održavao znanstveni simpozij o 700-oj obljetnici spomena župe Murter .Te smo godine krajem rujna, na blagdan sv. Mihovila, zaštitnika Murtera okupili sedam brodova, druge godine o istom blagdanu imali smo ih 13, pa 27, pa je prešlo 40, a sada smo na 77 brodova. Krenuli smo s jednom regatom koja traje 3 do 5 sati, a danas smo došli do manifestacije Dani latinskog idra koja traje od 8.rujna do 4. Listopada“, izjavio je portalu dobar život ovih dana Željko Jerat, predsjednik udruge Latinsko idro koji najavljuje i organiziranje Festivala mora u Murteru.

„ Kada smo se prije par mjeseci vratili iz Morbihana u francuskoj Bretagni, gdje se okupi 1500 brodova, odnosno plovila od sandoline preko optimista i lasera do golemog trimarana koji obara rekorde na jedrenju oko svijeta, i gdje svako od njih priča svoju priču, rodila se zamisao da na Murteru organiziramo hrvatski festival, koji bi povezao modernu i tradicionalnu nautiku. Dali smo si rok od tri godine, organizacijski odbor već na tome radi“, kaže on.

Dani Latinskog idra traju do 7. listopada, a središnji događaj je regata na na latinska jedra koja će se održati na blagdan svetoga Mihovila, 29. rujna.

Bit će organizirano i nekoliko radionica. Armiživanje broda (priprema broda za plovidbu), potom dokumentiranje tradicionalnih brodova Jadrana - gajeta Godulica, koju predstavlja Udruga Palagruža - Komiža te suhozidnu radionicu: obnova sakatura i stana na Kamenom Žaknu, u suradnji s udrugama Dragodid, Kurnatari, Argonaut i Fenix. Dani uključuju i neizostavnu plovidbu u Kurnate i Modrave, ali i promišljanje sadašnjosti s kojom će se okupljeni baviti na okruglom stolu - budućnost vansezonskog turizma, kako javlja tportal.

Iz kategorije: Županija info