Datum objave: 23. Srpanj 2015

Župan Pauk na sastanku Koordinacije župana Jadranske Hrvatske o turizmu, lukama, pomorskom dobru...

Župan Pauk na sastanku Koordinacije župana Jadranske Hrvatske o turizmu, lukama, pomorskom dobru...
Šibenik News
Šibenik News

 

Župan Goran Pauk, jučer je u Domu Županije u Zadru, prisustvovao sastanaku Koordinacije župana Jadranske Hrvatske. Sastanku je prisustvovao i ministar turizma Darko Lorencin.

Uz župana Gorana Pauka, sastanku su prisustvovali župani Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske te predstavnici Istarske i Ličko-senjske županije. Razgovaralo se o prijedlozima Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi te Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kao i o problematici Jadranske prekogranične suradnje.

Zaključeno je da su dosadašnja iskustva provedbe dokazala da je sustav turističkih zajednica funkcionalan, te da je postojeći sustav potrebno poboljšavati. Župani smatraju da prijedlozi zakona nisu usmjereni na poboljšanje i jačanje postojećeg sustava, te da nisu usmereni na racionalnu podjelu poslova uz osiguranje potrebnih financijskih sredstava, već da promoviraju neprihvatljivo rušenje sustava i centralizaciju. Župani su predložili, da ukoliko je potrebno, zbog smanjenja parafiskalnih nameta, po hitnom postupku treba donijeti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama sukladno primjedbama koje su iznesene. S obzirom da županije moraju brinuti i planirati regionalni razvitak, župani smatraju da je potrebno obaviti konzultacije sa svim relevantnim čimbenicima na županijskim razinama.

Ministar Lorencin županima je pojasnio prijedloge zakone ističući kako namjere nisu pogoršati postojeći sustav, već zadržati njegovu rasprostranjenost po području čitave RH te ga učiniti funkcionalnijim, a raspodjelu sredstava pravednijom. Također, ministar je prihvatio prijedlog da u hitnu proceduru ide samo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, dok će se sve dostavljene primjedbe analizirati, te je najavio da će krajem sljedećega tjedna izaći s novim prijedlozima zakona koji će biti upućeni u redovitu proceduru.

Župani su razgovarali i o novom Zakonu o pomorskom dobru i lukama, na prijedlog župana Dobroslavića, te izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, na prijedlog župana Ževrnje.

Župani su raspravljali i o problemu vezanom za program Jadranske prekogranične suradnje u kojem sudjeluju sve županije Jadranske Hrvatske. Trenutno su u provedbi projekti iz 2. poziva i poziva za strateške projekte, a Jadranske županije i njihove agencije sudjeluju u provedbi 8 strateških i 14 običnih projekata. S obzirom da je Europska komisija 26. studenog 2014. godine donijela odluku o obustavi daljnjih plaćanja za prioritet tehnička pomoć programa IPA Adriatic te ta obustava traje i dalje, ozbiljno su ugroženi kapaciteti u provođenju programa IPA Adriatic. Predloženo je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU zatražiti pomoć kako spomenuta situacija ne bi imala negativne financijske posljedice na županije.
 

Iz kategorije: Županija info