Datum objave: 26. Kolovoz 2014

Originalna priča o ljekovitim likerima s okusom Mediterana iz domaće radinosti obitelji Šmit

Nina Medić
Nina Medić

Otvoriti Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i proizvoditi likere i rakije više nije tako neobičan ili originalan pothvat, ali Šepurinjanin Mario Šmit uspio je svoj OPG ipak učiniti originalnim i posebnim. Likeri od masline, rogača, artičoka, smrike ili kadulje, samo su dio bogatog asortimana njegovog OPG-a. Zasada taj asortiman uključuje 17 vrsta likera te dvije vrste rakije.

U svijetu poljoprivrede Mario Šmit završio je nakon 25 godina provedenih u šibenskom TLM-u gdje je dobar dio radnog vijeka proveo kao direktor financija.  Međutim, Šmit je 2010. pretrpio teški infarkt i to je bila svojevrsna prekretnica u njegovom životu. „Nakon što su mi ugrađene tri premosnice ušao sam u 'Dioklecijanovu fazu sadnje kupusa'“, u šali priča Mario. Polako je počeo proučavati recepture i educirao da bi polako ušao i na kraju se sasvim posvetio svijetu ljekovitog bilja. Za sve je, kako kaže, kriva njegova pokojna baka Anđela. „Ona mi je usadila ljubav prema biljkama. Sjećam se kako je baka kuhala čaj od kadulje i onda mi ga stavila u kozje mlijeko. Znala je i skuhati brudet od kamenja. Ne bilo kakvog, već kamenja s algama. Uvijek mi je govorila: 'Sinko malo je trava koje čovjek ne može jesti'.“

Recepti bake Anđele ponovno su oživjeli prije pet godina kada je Mario, skupa sa svojom suprugom Ivankom i 12-godišnjom kćerkom Anđelom, počeo spravljati likere od naizgled neobičnih, ali vrlo dostupnih, mahom mediteranskih sastojaka. Njihov liker od mirte dobio je oznaku 'Hrvatski otočni proizvod', a planiraju certificirati i ostale likere.

Priča o autohtonim otočnim proizvodima ujedinila je oba mjesta na otoku Prviću, Prvić Luku i Prvić Šepurine jer Mario Šmit dobro surađuje s Ivanom Nimcem, osnivačem Poljoprivredne zadruge Faust Vrančić, čiji su proizvodi već naveliko poznati i priznati.

Obitelj Šmit puna je ideja te su likeri tek prvi korak u njihovom „ljekovitom mediteranskom carstvu“. Na svojem imanju u Šepurinama na otoku Prviću, na 3000 metara kvadratnih zemljišta, obitelj Šmit planira zasaditi ljekovito mediteransko bilje, napraviti mediteranski vrt s kušaonicom te proširiti ponudu eteričnim uljima, također spravljenima od mediteranskog bilja. „Tako će naš asortiman uključiti proizvode za njegu tijela iznutra i izvana. Ideja je posjetiteljima ispričati priču, ali priču koju će moći doživjeti na licu mjesta. Šepurine su inače mjesto sa stoljetnom tradicijom proizvodnje jakih alkoholnih pića, pa se nadamo da ćemo je mi i nastaviti,“ priča nam bračni par Šmit.

Možemo samo ustvrditi da su na jako dobrom putu. Njihovo obiteljsko gospodarstvo, iako tek u povojima, pričom i neobičnim okusima, osvojilo je mnoga nepca, pa tako i naša prilikom posjeta njihovom imanju 'Puntarski dvori' u Šepurinama. Čim uđete na imanje, vaša osjetila preplave ljekoviti mirisi Mediterana, domaća, idilična atmosfera s prekrasnim pogledom omami vas i opusti, a srdačan osmjeh gospodina i gospođe Šmit jednostavno pruža osjećaj da ste tamo zaista dobrodošli.

Iz kategorije: Volim Šibenik