Datum objave: 18. Srpanj 2019

Uhvatite osebujnu ljetnu raskoš NP Krka: kanjon Čikole

Uhvatite osebujnu ljetnu raskoš NP Krka: kanjon Čikole
Diana Ferić
Diana Ferić

Uputite li se lijevom obalom Krke prema Visovcu ili Roškom slapu, prije negoli se popnete na Miljevce, taj neobičan, poput ploče ravan kameniti prostor, ukrašen nekim od najvećih prirodnih i kulturnopovijesnih ljepota Hrvatske, morate proći kroz kanjon Čikole.

 

Već dok se budete vozili serpentinama, pogled će vam prikovati visoke litice kanjona, pa zašto onda ne zastati i pogledati ih malo bolje. Na desnoj obali Čikole, neposredno uz cestu koja iz pravca Šibenika vodi prema Ključu, nalazi se ugibalište i vidikovac s pogledom na tu osebujnu kršku rijeku koja se, stiješnjena među vapnenačkim stijenama, bori protiv suše.

 

Kanjon Čikole odlikuje izrazita surovost, koju naglašuju impozantni oblici brina, neprohodnost kanjona i često presušivanje riječnoga korita. Takva nepristupačnost bila je poželjna u prošlosti, tako da na tom području nalazimo dvije pećine s paleolitskim nalazištima i utvrdu Ključicu, najveću i najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu na prostoru Nacionalnog parka „Krka“. Kanjon rijeke Čikole dug je 14 km a dubok mjestimično do 170 m. Počinje odmah na izlasku rijeke iz Petrova polja, kod Drniša, a završava 6 km prije njezina ušća u Krku, odnosno 3 km od ujezerenog dijela rijeke. Zaštićen je od 1965.

 

Blago položene strane kanjona zarasle su u gustu makiju sa skupinama hrasta, graba i ostalog drveća. Uz vodu mogu se vidjeti gnjurci i brojne druge ptice vodenih staništa. U sušnome razdoblju impresivnu sliku ostavlja svijetlo kamenje u koritu što ga je zaoblila rijeka.

 

Uz 22 poučno-pješačke staze i 470 kilometara biciklističkih ruta u Nacionalnom parku „Krka“ nalazi se pet samostalnih vidikovaca s kojih posjetitelji uživaju u prirodnom ljepotama. (adv)

 

Iz kategorije: Zavičajni putopis