Datum objave: 18. Siječanj 2019

Pješačenje u NP Krka:Staza Vukovića podi s vidikovcem na Visovac i Visovačko jezero

Diana Ferić
Diana Ferić

Nastavljajući s upoznavanjem  pješačkih staza u NP Krka predstavljamo stazu Vukovića podi, dugu 350 metara.

 

Da biste došli do rubova kanjona rijeke Krke s kojih se otvaraju vidici na njezina djela u prirodi, morate proći kroz pitoma mala mjesta smještena uz njezine obale. Od Gornjeg Graova do ruba kanjona na Vukovića podima, na širem području Dubravica, vodi poučno-pješačka staza s vidikovcem. Vidikovac je dio brdsko-biciklističke rute, duge 25,8 km, otvorene u sklopu novih 470 km biciklističkih ruta kroz Nacionalni park „Krka“, koja prolazi kroz Dubravice, pa kroz zimzelene šume u predjelu brda sv. Kate, potom do vidikovca, da bi se zatim istim putom vratila u Skradin.

 

Desna obala Krke bogatija je vodom i zelenija, što je čini idealnom za ugodne šetnje ili biciklističke avanture. Na kraju, koju god alternativu izabrali, uvijek se isplati. Osim što činite dobro svom duhu i „kući“ u kojoj obitava, dočekat će vas prizori u kojima oči mogu uživati vječno. Pogled s vidikovca na Vukovića podima na otočić Visovac i kanjon Među gredama, iz perspektive orlova koji su nekada letjeli tim prostorom, otkriva spektakularan, veličanstven krajolik. Staza koja vodi do vidikovca idealna je za jutarnji ili popodnevni izlet. Kada s drvene ograde ili male sjenice pogledate nadesno, vidjet ćete otok Visovac, biser hrvatske prirodne i kulturne baštine, smješten usred Visovačkog jezera, pitomog proširenja rijeke između dvaju slapova, Roškog slapa i Skradinskog buka. A ako pogledate nalijevo, vidjet ćete, usječen u okomite, sure stijene kanjona rijeke Krke, tjesnac Među gredama, 500 m dug prolaz od Visovačkog jezera do Roškog slapa.

 

Visovačko jezero nastalo je izdizanjem sedrene barijere Skradinskog buka, udaljenog od kanjona Među gredama oko 11 km, maksimalne dubine do 27 m. Na najširem dijelu jezera smješten je otok Visovac. Na sjevernoj obali nalazi se zaravan Polje, s kultiviranim poljoprivrednim površinama, na koju se na blago položenoj uzvisini naslanja maslinik Bili brig. Na ostalim obroncima oko jezera razvijena je niska vegetacija, u kojoj odskaču šuma hrasta medunca na Stinicama na istočnoj i šuma hrasta crnike u Mačkovici na zapadnoj obali jezera.

Iz kategorije: Zavičajni putopis