Datum objave: 11. Rujan 2015

Prijedlog za vikend:Prošetajte stazom na kojoj su uživali car Franjo Josip i Sissi

Prijedlog za vikend:Prošetajte stazom na kojoj su uživali car Franjo Josip i Sissi
Diana Ferić
Diana Ferić

Najkraća, ali i jedna od najljepših biološko-geoloških i poučnih-pješačka staza u Nacionalnom parku „Krka“ je staza Manojlovac. Duga je samo 360 metara, ali vodi do vidikovca s kojeg se pruža nezaboravni pogled na najviši hrvatski slap Manojlovac. Ova staza suviše je kratka da bi bila rekreativna, ali zahvaljujući brižno uređenom i dobro opremljenom vidikovcu nad Manojlovačkim slapovima idealno je mjesto za predah i odmor u prirodi. Kome je 360 metara malo može od vidikovca iznad Manojlovca za desetak minuta doći do rimskog vojnog amfiteatra i arheološkog lokaliteta Burnum, a u blizini je i vidikovac Brljan s kojeg se pruža pogled na slap Brljan i Brljansko jezero.

Car Franjo Josip i Carica Sissi na Manojlovcu

Staza Manojlovac zanimljiva je i zbog toga što su upravo njenom sadašnjom trasom da bi uživali u pogledu na Manojlovačke slapove 1875. godine šotobraco prošetali car Franjo Josip i carica Elizabeta, u narodu zvana Sissi. Car Austrije i kralj Ugarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije Franjo Josip i carica Sissy svratili su do Manojlovca u sklopu svog putovanja Dalmacijom. Sissy je zbog svoje mladosti i ljepote bila nevjerojatno popularna, a ona i njen suprug iako više nisu živjela u skladnom bili su pojam ljubavi, sklada i ljepote.

Sladoled za caricu

Carica i car suprugu nije pratilo neko posebno veliko osiguranje pa je šetnja do vidikovca, na kojem je kasnije postavljena spomen ploča na taj događaj, prošao vrlo prisno i neusiljeno. Bili su oduševljeni Manojlovačkim slapovima i rijekom Krkom, a stanovnici Kistanja priredili su im pučki, ali zaista carski ručak vodeći računa o carici koja je, strogo pazeći na svoj izgled, jela vrlo malo. Doznali su, međutim, da jako voli – sladoled pa su s Velebita donijeli velike blokove leda, a iz Benkovca u posebnoj sorbetjeri diližansom dovezli sladoled kojim su je počastili. Sissy je svojim nazorima i ponašanjem više pripadala našem nego svom dobu. Prema stavovima i nazorima bila je gorljiva feministica. Jako je pazila što jede. Bavila se sportom. Obožavala je jahanje i jedrenje, bila je odlična plivačica, a aktivno se bavila gimnastikom i mačevanjem. Voljela je duge šetnje prirodom i opsesivno se bavila svojim izgledom. Bila je bez konkurencije najljepša žena svoga doba . Na s odlasku carica je od žena iz Kistanja dobila na poklon stotinu finih vezenih maramica koje su u ono doba, uz suncobran, bile obavezni damski modni detalj. Car je bio zadovoljan onim što je vidio i doživio pa za ručkom nije govorio o politici nego o svojim omiljenim temama, o lovu i dobroj hrani.

Carski ručak nakon carske šetnje

Danas je vidikovac iznad Manojlovačkih slapova jedno od najugodnijih i najljepših mjesta u Hrvatskoj posebno u proljeće kada se priroda budi, u Krka nabuja nakon topljenja snjegova na Dinari, a slapovi tutnje u nezaboravnom spektaklu. Ugodno je tada prošetati do Manojlovca i uživati u darovima prirode, a zgodna je i pomisao da su s istog mjesta slapove gledali i divili im se car Franjo Josip i nezaboravna carica Sissi.

Tko ogladni može se zapitati kakav su to ručak caru i carici pripremili ovdašnji žitelji i zna li se uopće što im je ponuđeno? Naravno da se zna:
Predjelo: dvije godine star pršut, kravlji sir iz Čučeva, kozji sir iz Ervenika i ovčji sir iz Lalića Laškovice
Juha: domaća juha od mladog pivca s maništrom
Salata: divlji radič, domaća salata iz vrta ubrana prije nego je rasađena na četiri listića,ljutika iz kvasine, mlada kapulica i svježa ljutika
Glavno jelo: janjetina s ražnja, tuka ispod peke, jaretina ispod peke, teletina ispod peke sve s mladim krumpirima iz Bukovice
Vino: vranac s južnih padina Smrdelja i debit iz Oklaja
Pivo: svjetlo pivo iz zadarske pivovare Klingendrath
Digestiv: zadarski maraskino
Desert: kolač od bajama i oraha, broštulani bajami i pučki kolač od mošta ćukter, a za caricu sladoled
 

Iz kategorije: Zavičajni putopis