Datum objave: 09. Svibanj 2015

Šibensko - kninska županija organizirala nagradni kviz na portalima u povodu Dana Europe

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova uključila se i ove godine u obilježavanje Europskog tjedna i Dana Europe, manifestacije koja se u svim državama članicama Europske unije obilježava od 4. do 9. travnja.
Kako potreba za informiranjem građana s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nije prestala, već je postala sastavni dio svakodnevice, ocijenjeno je da je obilježavanje Dana Europe izvrsna prilika da građanima pružimo informacije o europskih temama.

 

Uključite se u Kviz na našem portalu i osvojite nagradu

 

Tim povodom Županija u suradnji s lokalnim portalima organizira kviz na temu „Šibensko-kninska županija u Europskoj uniji“ u koji se mogu uključiti svi posjetitelji portala. Osoba koja pokaže najbolje znanje na kvizu biti će nagrađena vrijednim poklonom.
Pitanja će biti na portalu od petka, 8. svibnja ujutro do ponoći 9. svibnja. Očekujemo da svaki portal dostavi podatke pobjednika kviza, kojem će šibensko – kninski župan oran Pauk uručiti vrijednu nagradu.
Europski tjedan manifestacija je koja je nastala na inicijativu Ministarstva europskih integracija, tijekom koje se obilježavaju dva povijesna trenutka u Europskoj uniji – 5. svibnja 1949. godine dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950. dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije.
Zašto se obilježava Dan Europe
Što zapravo znači obilježavati Europski tjedan ili Dan Europe? Europski tjedan je koncipiran kroz cijeli tjedan, uključujući i Dan Europe i to posebice u zemljama koje su u ranoj fazi integracije u Europsku uniju, dok je Dan Europe zapravo tradicionalno obilježavan u EU-zemljama koje su već integrirane u EU i ne trebaju dodatne poticaje i promocije prema svojim građanima.

Republika Hrvatska i Šibensko – kninska županija od 2006. godine kontinuirano obilježavaju Europski tjedan sa željom i namjerom da se stanovništvu što više približe informacije o EU, razni aspekti i područja u procesu integriranja u Europsku uniju i da na središnjem događanju EU-tjedna, 9. svibnja, slavimo Dan Europe zajedno s drugim zemljama EU, kada možemo još jednom istaknuti važne povijesne činjenice, od kojih je jedna i govor Robert Schumana. Naime, 9. svibnja 1950. godine, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao 'Schumanova deklaracija', smatra se prvim političkim dokumentom na temelju kojeg je započelo postupno povezivanje zapadnoeuropskih zemalja u geografski sve veću, a ekonomski i politički sve povezaniju cjelinu. Otada, a na temelju Schumanova plana, proces europskih integracija dobio je zamah: šest godina kasnije, 25. ožujka 1957. godine, Rimskim ugovorima, šest zemalja potpisnica Pariškog ugovora osnovalo je još dva međunarodna tijela: Europsku ekonomsku zajednicu EEZ (European Economic Community, EEC/Communauté économique européenne, CEE) i Europsku zajednicu za nuklearnu energiju (European Atomic Energy Community/Communauté européenne de l'énergie atomique, Euratom), koje su bile prvi koraci u stvaranju sadašnje Europske unije.


Tijekom svih ovih godina, Šibensko – kninska županija je organizirala, u suradnji s MVEP RH i Predstavništvom Europske Komisije i Parlamenta u Hrvatskoj, brojna događanja i aktivnosti, koja su pokrivala brojna područja politike Europske unije: kulturu, obrazovanje, okoliš, energetsku učinkovitost, poljoprivredu, urbani razvoj itd. Suradnjom s različitim institucijama i udrugama, radi 'multiplikacijskog' efekta naših aktivnosti, direktno i indirektno je uključen velik broj stanovnika svih dobnih i obrazovnih skupina. Posebno se surađivalo s obrazovnim institucijama i mladima, imajući u vidu da je njima članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji najatraktivnije i najkorisnije.

Jačanje institucionalne potpore

Od 2013. godine, putem Info-centra Europe Direct, ojačana je institucionalna potpora za informiranje građana na dnevnoj bazi o Europskoj uniji, njezinim institucijama i značaju te su, u okviru aktivnosti info-centra, organizirane brojne konferencije, predavanja, okrugli stolovi i radionice.

Proces integracija i upoznavanje Europske unije dugotrajan je proces, koji treba redovito i kontinuirano pratiti i informirati se, imajući u vidu brojne prednosti koje nam članstvo u EU omogućava, a primarno pripadnost skupini zemalja koja teži miru, prosperitetu i blagostanju, dakle isti ciljevi kojima težimo i mi u Republici Hrvatskoj.

Iz kategorije: Volim Šibenik