Datum objave: 26. Studeni 2014

Ukazanje na Baldekinu djelića zaboravljene šibenske prošlosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Ostaci slavne toverne i conere Mate Grubišića Paškice zvanog Bile nakratko su se ukazali Šibenčanima tijekom radova na raskrižju Bosanske ulice i Ulice Stjepana Radića

Građevinari koji rade na uređenju raskrižja Bosanske ulice i Ulice Stjepana Radića otkopali su posljednje ostatke kuće koja se nekada nalazila na tom mjestu. Ostaci te kuće nisu arheološki važan lokalitet, a ne bi bili ni spomena vrijedni da nije riječ o ostacima jedne od najpoznatijih i najpopularnijih šibenskih toverni i conera prije Drugog svjetskog rata. Njen vlasnik bio je znameniti Šibenčanin Mate Grubišić Paškica zvan Bile. Stariji Šibenčani pamte ga kao duhovita čovjeka koji se volio zabavljati, a nije volio puno raditi. Njegova prva gostionica s conerom i zogovima bila je u kući koja je srušena, a na njenom je mjestu podignuta zgrada Nove pošte. Tu kuću Bile je tridesetih godina 20. Stoljeća prodao  mesaru i kobasičaru Novakoviću i kupio kuću na Baldekinu koja se nalazila na mjestu gdje je danas zapadni dio travnjaka oko spomenika poginulim, umrlim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata.  

Na coneri Mate Grubišića Paškice okupljali su se i stari i mladi. Dopodne kad ne bi imala škole šibenska je mularija tamo išli igrat na cone,  popodne bi na zog i coneru došli odrasli, a nediljom je bilo krcato svita. Igralo se na balote, na cone, na muru i na karte, kladilo se, pilo i pivalo. U konobi je uvik bilo latenih pijata, uja i petrusimena i suve loze jer su klape dolazile s ribom pa je to trebalo ispeć. Mati je to bilo drago jer je znao da će prodat više vina nego inače.  Malo tko danas u Šibeniku zna gdje je bila slavna conera Bile Paškice popularnog Šibenčanina koji je svoj dio u povijesti rodnog grada zaslužio i time što je pripremio objed posljednjem dalmatinskom hajduku Mediću iz Medviđe prije nego što je bio pogubljen u dvorištu šibenskog zatvora. Ostalo je zapisano da je posljednja želja hajduka Medića bila „goveđa čorba, pečena govedina, crno vino i kruh ispod peke“ iz gostionice Mate Grubišića Paškice zvanog Bile.

Ostaci toverne i conere Paškice Bile nakratko su se ukazali na svjetlu dana u ponedjeljak 24. studenoga 2014. godine. Kuća je postojala šezdesetih godina kada su građeni Plavi i Crveni neboder, a njeni temelji i dijelovi podruma bili su vidljivi sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su zatrpani. Još je se može vidjeti na starim slikama u „Šibenskom listu“. Možda to više nikome ništa ne znači, ali neka ipak ostane zabilježeno.

Opširniji tekst o toj toverni, Baldekinu i neobičnoj povijesti obitelji Friganović moći ćete pročitati u novom, 22. Broju, časopisa „Šibenik“ koji će se za nekoliko dana pojaviti u prodaji.  

 

 

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik