Datum objave: 29. Kolovoz 2014

Dajmo više za šišmiše: NP Krka organizira četvrtu 'Noć šišmiša' u nedjelju u Skradinu

Nina Medić
Nina Medić

Noć šišmiša- manifestacija kojom nacionalni park Krka već četvrtu godinu za redom želi skrenuti pozornost na važnost šišmiša za ekosustav, održat će se u nedjelju, 31. kolovoza od 19:30 na Trgu kneza Domagoja u Skradinu.

U NP Krki se nalazi oko 48 posto ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj. Tamo ih ima 17 vrsta, dok ih u cijeloj Hrvatskoj ima 35. U špilji Miljacka II u NP „Krka“ zabilježena je jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi koja broji oko 7 000 jedinki.

Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. Važnost šišmiša u prirodi očituje se u biološkoj kontroli brojnosti kukaca, oprašivanju te širenju sjemenki biljaka. Glavni razlozi ugroženosti šišmiša su gubitak staništa, upotreba pesticida, smanjivanje količine kukaca, uznemiravanje, isušivanje i onečišćenje voda i sl.

 

Program „Noć šišmiša“ sastoji se od dva dijela:

19:30   Trg kneza Domagoja u Skradinu– dječje likovne radionice i interaktivne igre, šišmišolimpijada, špilja dugonogog šišmiša, tetoviranje šišmiša airbrush tehnikom, potraga za šišmišima bat-detektorom i postavljanje prve kućice za šišmiše.

21:00   Trg Male Gospe u Skradinu– predstava Mala gusjenica u izvedbi kazališta „Tvornica lutaka“ iz Zagreba. Priča prati malu zelenu gusjenicu koja napušta dom u potrazi za svojim identitetom. Na tom putu susreće zanimljive likove poput krijesnice, bubamare i dva mrava. Predstava je namijenjena djeci u dobi od 3+.

Iz kategorije: Volim Šibenik