Datum objave: 24. Rujan 2019

Na današnji dan prije 11 godine preminuo je legendarni Vice Vukov

Na današnji dan prije 11 godine preminuo je legendarni Vice Vukov
Diana Ferić
Diana Ferić

Vice Vukov, jedna od najboljih, ako ne i najbolji hrvatski pjevač, rodom i dušom Šibenčanin preminuo je na današnji dan prije 11 godina od posljedica pada na stepenicama u Hrvatskom saboru u kojem je bio zastupnik. Ovog se datuma u Šibeniku službeno nitko nije sjetio, ali mi ne zaboravljamo Vicu. U znak sjećanja na njega donosimo vam dio priče o njegovoj karijeri koju smo objavili u novom broju internetskog časopisa "Volim Šibenik":


Zvijezda Vice Vukova na glazbenom nebu Hrvatske zasjala je iznenada, bez najave i upozorenja prije 60. godina, u rujnu 1959. godine kada je njegov kristalno jasni, zvonki bariton očarao publiku drugog Opatijskog festivala. Gotovo anonimni Šibenčanin Vice, pjevao je tada istu pjesmu u alternaciji s popularnim pjevačem moćnog glasa Dušanom Jakšićem koji je već imao veliki hit, pjesmu Sve moje jeseni su tužne te niz uspješnih opernih i kazališnih nastupa kao bariton školovanog glasa.
Nastup Vice Vukova na Opatijskom festivalu 1959. godine bio je jedan od najboljih i najupečatljivijih debija u povijesti hrvatske popularne glazbe. On je svojim glasom, pojavom i nedostižnom interpretacijom pjesme Mirno teku rijeke, dotaknuo nebeski svod i preko noći od potpuno anonimnog pjevača postao zvijezda. Od tada pa sve do 1970. godine on će biti istinski kralj estrade.


 

ŠIBENSKI GIMNAZIJALAC

Rođen je u Šibeniku, kao treće dijete Stipe Vukova, porijeklom s otoka Zlarina i Šibenčanke Amelije, rođene Marenzi. Potječe iz muzikalne obitelji koju je krasila ljepota glasa, pa je poput brata Joška i sestre Meri počeo pjevati u zboru Šibenskog pjevačkog društva Kolo. Volio je zapjevati i sa šibenskim uličnim klapama, a u raznim prigodama pjevao je i na pozornici šibenske gimnazije. Kao sedamnaestogodišnjak 1953. godine nastupio je u opereti Ševa, a iste je godine bio izbačen iz gimnazije i Saveza socijalističke omladine zbog nekih nepodobnih riječi o Sovjetskoj Rusiji u svom školskom radu. Iz Šibenika je na studij u Zagreb otišao 1956. godine gdje je nastavio pjevati kao član zbora KUD-a Ivan Goran Kovačić i Akademskom oktetu Duška Prašelja s kojim je nastupao u Italiji i Njemačkoj. Njegov glas nije mogao proći nezapaženo. U proljeće 1959. bio je pozvan na probno snimanje u studio Radio Zagreba, a već u rujnu kao debitant i potpuni anonimac, nastupa na Opatijskom festivalu na kojem snažnim glasom, bez trunke straha, baš kao da godinama pjeva pred publikom taj student filozofije ulazi u visoko društvo glazbenih vedeta.

VICE, ARSEN I BUDUĆA ŠIBENSKA NEVISTA GABI

 

Nakon tri festivalska dana od 18 izvedenih kompozicija nagrađeno je sedam među kojima su na prva tri mjesta bile:
Mimo teku rijeke, u interpretaciji Dušana Jakšića i Vice Vukova te Priča sata i Došlo je proleće.
Rezultat je ocijenjen pravednim, ali nije izdržao test vremena. Mirno teku rijeke postale su bezvremeni hit. Priča sata pala je u mrak zaborava (2019. godine na Youtubeu je imala 50 pregledavanja), a pjesma Došlo je proleće, netragom je nestala. Osim pjesme Mirno teku rijeke za koje je rečeno da je to balade koja snažno djeluje na slušatelje i na izvanredan način koristila narodne motive, dobre je kritike dobila i kompozicija Stih u pijesku, vedra, simpatična kompozicija u stilu foksa koja dokazuje da moderni muzički izraz ima plodno tlo među ljubiteljima zabavne muzike koju je u Opatiji 1959. godine pjevala buduća šibenska nevista Gabi (tada Gaby) Novak.

Više pročitajte na: https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no35
 

Iz kategorije: Volim Šibenik