Datum objave: 29. Kolovoz 2019

Šibenčanka Maja Klarić krenula u Brazil u dvomjesečnu misiju spašavanja Amazone

Diana Ferić
Diana Ferić

Maja Klarić, šibenska, kako samu sebe predstavlja putopjesnikinja neće samo preko društvenih mreža upozoravati na problem uništavanja Amazone nego je krenula i u konkretnu akciju privlačenja pozornosti javnosti na taj problem. S Brazilcima Matheusom Buranellijem i Christiane Mohallem, Tre Lawrencom, Mandy Morrison iz Sjedinjenih Američkih Država te Margriet Westerhorf iz Nizozemske, otputovala je na dva mjeseca u Brazil s ciljem spašavanja, kako je poručila na Facebooku, ‘jedinog doma koji imamo’. Pripremila je i posebno ekološko događanje i projekt koji s e temelji na četiri osnovna prirodna elementa - vodu, zrak, zemlju i vatru.

 

"Dok su oči svijeta uprte u Brazil i noćnu moru koja se događa u Amazoni, otputovala sam upravo tamo - u tu zelenu, rasplesanu zemlju koja se sada guši u dimu pohlepe, bezumlja i nesavjesnog upravljanja resursima. Doputovah u Salvador, na otok Itaparicu, gdje će institut Sacatar po prvi put održati ekološko-umjetničku rezidenciju. Tijekom iduća dva mjeseca, naših 6 glava pokusat će dati svoj doprinos rješavanju ili barem privlačenju pažnje na neke od gorućih ekoloških problema s kojima se suočava ova zajednica: uništavanje koraljnog grebena oko Itaparice, zaštitu ostataka drevne Atlantske šume i obruča mangrova na otoku, koristeći umjetnost i edukaciju kako bi potaknuli lokalno stanovništvo na ekološki način življenja i održivo upravljanje okolišem koji ih je darovao s toliko mogućnosti i ljepote. Istovremeno ćemo pokušati pristupiti i aktualnom problemu Amazone u plamenu, čiji dim i vrisak dopiru i do nas.

U ovom trenutku kad je prašumi potrebna sva moguća zaštita, svemir me naprasito iščupao iz moje svakodnevice i bacio ni više ni manje nego u Brazil. Takvo što teško da se može nazvati slucajnošću.

 

Moja braća i sestre u iduća 2 mjeseca bit će Matheus i Cristiane iz Brazila, Mandy i Tre iz SAD-a i Margriet iz Nizozemske, naša adresa: Itaparica, Salvador, Brazil. Naša misija: spašavanje jedinog doma koji imamo", napisala je na svom Facebook profilu.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik