Datum objave: 10. Srpanj 2019

Đelo Jusić je mjesec dana od smrti dobio ulicu u Dubrovniku, a kada će Arsen,Vice i Brešan u Šibeniku?

Diana Ferić
Diana Ferić

Dubrovnik je dobio Ulicu maestra Đela Jusića - dva mjeseca nakon odlaska legendarnoga dubrovačkog skladatelja. Ulica najbliža zidinama od danas nosi ime Đela Jusića.

Ova dubrovačka gesta oduševila je obitelj velikog maestra.

- Predivno! Predivna gesta i gradonačelnika i grada i cijele zajednice što je to tako brzo napravljeno. Zaista je zaslužio otac, on bi bio nevjerojatno ponosan i to ovakva ulica koja grli Revelin, koja grli stari grad, predivno, nemam riječi, kazao je Đelo Jusić mlađi, sin Đela Jusića, javlja HTV.

Mjesec dana nakon što je preminuo, legendarni skladatelj i Dubrovački trubadur tako je dobio vječni spomen u svome Gradu.

 

Kako se nakon ove vijesti osjećaju Šibenčani koji su ponosni na svoja velika imena - Arsena Dedića, Vicu Vukova, Ivu Brešana... ,koji isto tako u svom rodnom gradu zaslužuju svoju ulicu odnosno osjećaju li imalo srama oni koji su to morali odavno inicirati i provesti. Oni sram sigurno ne osjećaju pa ni odgovornost jer su od toga cijepljeni, a Šibenčani koji su svjesni toga da Šibenik najmanje cijeni svoje velike ljude mogu samo sa zavišću gledati druge sredine koej se ponašaju posve suprotno - Split i Velu Luku u slučaju Olivera Dragojevića, Dubrovnik u slučaju Đele Jusića.

 

Uostalom u Zagrebu odavno postoji ulica Vice Vukova, a u Šibeniku niti jedna spomen da je on rođeni Šibenčanin.
Koliko je trebalo potrošiti riječi da bi se barem nečim Šibenik odužio velikom Ivi Brešanu, a kada se samo sjetimo da je na otkrivanje njegove biste prije nekoliko mjeseci u Šibeniku došlo malo ljudi i to uglavnom po dužnosti onda možemo zaključiti da ni građani ovog grada nisu pokazali niti pokazuju emocije prema tim velikanima.

Jedino čime su se naši vlastodršci bavili je hoće li škola na Meterizama nositi ime Vinka Nikolića  iako je riječ o čovjeku koji je bio dužnosnik u NDH -u. 
 

Iz kategorije: Volim Šibenik