Datum objave: 17. Lipanj 2019

Pogledajte što se sve jelo na Danima restorana Fešta na otoku Žutu i guštajte očima

Pogledajte što se sve jelo na Danima restorana Fešta na otoku Žutu i guštajte očima
Diana Ferić
Diana Ferić

Chefovi iz Hrvatske i Italije pripremili su pravi vatromet okusa i mirisa na Danima restorana fešta na otoku Žutu koji su održani 14. 15. i 16. lipnja,a sve od male jednostavne, jeftine ribe i plodova mora. U sva ta jela unijeli su bezgraničnu kreativnost i kulinarsku strast.

Evo nekih od recepata, pa ako ih niste mogli probati možete ih "jesti očima" jer tako i izgledaju.

 

HLADNO PREDJELO

Pasovina peštana s murterskom krvavicom
Chef  Zoran Jajac
Chef kuhinje restorana Fešta pripremio je predjelom kombinirajući tradicionalne kornatske namirnice. Tijekom zime kada se zbog nevremena nije moglo 'ić u ribe' jela se sušena riba. Sinoć je predstavo peštanu (gnječenu) ribu morskog psa s češnjakom i paprom, posluživši je sa cvijetom lavande i pireom od mrkve te murterskom krvavicom koja se tradicionalno priprema sa suhom palentom, kukuruznom krupicom te svinjećim srcem, plućima i obrazinama uz dodatak puno peršina i soli. Detalj iznenađenja koji je dao poseban okus ovom tradicionalnom jelu je bio svježi đumbir.

 

Tatar od tune
Chef Stefano Deidda - glavni je chef restorana Dal Corsaro u Cagliariju, najvećem gradu Sardinije. Obiteljski je to restoran kojeg je njegov djed otvorio 1967. g. Nakon formalnog obrazovanja i godina rada po Europi, vratio se u obiteljski restoran kojem je, nakon pedesetak godina pauze, 2016. zahvaljujući njegovom radu ponovno dodijeljena Michellinova zvjezdica.
U Fešti je pripremio carpaccio od tune s dimljenim žumanjkom, umakom od tune i kuhanom trešnjom.

 

Lokarda na mornarski
Chef Domenico Schingaro chef je prestižnog restorana Due Camini di Borgo Egnazia smještenog u južnoj Italiji, regiji Puglia. Domenico zagovara jednostavnost, nikada u jelo ne stavlja više od tri namirnice jer je mišljenja da se u slučaju više namirnica u jednom jelu ne mogu kvalitetno izraziti okusi. Upravo to je napravio i u Fešti, lokardu je servirao mariniranu s lovačkim umakom, hrskavom pilećom kožicom i paprikom pečenom s morskim travama.

 

TOPLO PREDJELO

Špageti u šugu od plave ribe s prahom od sušenih kostiju inćuna
Chef Vinod Sookar zajedno sa suprugom vodi restoran Al fornello da ricci, restoran otvoren 1966. godine koji je posljednjih 28 godina u kontinuitetu nositelj Michellinove zvjezdice. Jedini je među stranim šefovima koji je na Festa Days sudjelovao i prošle godine: „Ove godine sam doveo nove kolege jer mi je bila želja da ih što više vidi ovo mjesto i sudjeluje u ovakvom odličnom projektu.“ – objasnio je motiv svoga povratak u Festu i ove godine.
Na večeri je poslužio špagete u reduciranom umaku od ribe i školjki, posute prahom od kostiju inčuna koji su se prethodno isušivali 12 sati na temperaturi od 60 stupnjeva.


Grdobina, kapar i motar
Chef Ante Božikov, konoba Opat
Filet repa grdobine u umaku od bijelog vina s motrom kojeg na Kornatima nazivaju morskom šparogom te pinjolima poslužio je s tri vrste palente - obična, potom palenta sa sipinim crnilom i treća sa sušenom, domaćom rajčicom uz posip od maslinovog ulja, motra i pinjola.

 

Rižoto s dagnjama i korom od paškoga sira
Chef Hrvoje Zirojević, Laganini bar
Chef Zorojević prezentirao je klasik dalmatinske kuhinje doveden do savršenstva - rižot od dagnji na tradicionalni dalmatinski način, s kapulom i puno začinskog bilja lokalnog herbarija među kojima dosta origana uz dodatak dalmatinskog bijelog vina.

 

GLAVNO JELO
Raža, demiglace, poriluk, batat s chipsom od pastrnjaka
Chef David Skoko, Batelina
Prezentirao je ražu u demiglassu od kozjeg mlijeka s porilukom i umakom od batata uz brojne začine iz okolice restorana Festa i morskih trava te čips od pastrnjaka. Preporuka je bila da se jede sve zajedno kako bi u potpunosti došla do izražaja kompleksnosti okusa.

Duet oslića i palamide
Chef Damnjan Draganić prezentirao je carpaccio od palamide, oslić u pepelu od korabe, špagete od korabe i tart od korabe i graška u umaku od dagnji i kostiju oslića te hrskavi kroket od krumpira i začinskog bilja.

Marinirana sabljarka i gorko slatke artičoke
Chef Danilo Bei koji zajedno s braćom vodi i prvi je chef restorana Da Emilio, kojeg su njegovi roditelji otvorili 1965. godine. Kao njegova glavna prednost ističe se sposobnost balansiranja jela nudeći uvijek čiste, prepoznatljive okuse, uravnotežene no nikada banalna, uz mala iznenađenja koja se otkrivaju sa svakim zalogajem.
Kao posljednje glavno jelo prve večeri događaja Festa Days pripremio je zapaprenu sabljarku prethodno posuta brašnom morske salate, u umaku od artičoka i vrganja, uz dodatak limuna i meda.

 

DESERT
Limun bosiljak jagoda timjan tart
Autor deserta, posljednjeg desetog slijeda bio je Josip Vrsaljko.
Kombinacija tarta s kremom od badema, marmeladom od limuna, crnoga papra i bosiljka te mousse od limuna unutar kojeg je bio kompot od jagode, crnoga papra i bosiljka poslužen je uz sorbet od limuna posutom prhkim tijestom belendiranim s bosiljkom talijanskim meringue.

Ta je večera bila rezervirana za novinare i visoke uzvanike, ali ništa manje maštovita i ukusna nisu bila jeda koja su bila sutradan, ponuđena izletnicima koji su na Žut stigli s dva turistička broda.

 

Hrvatski Chef David Skoko sa svojom je ekipom pripremio inćune punjene tapenadom od sušenih rajčica, kapara, maslina, maslinovog ulja i češnjaka potom malu ribu pohanu u grozu koja je bila poslužena na pjenici od slanutka te kornetići s majonezom od kuhanih inćuna, a korneti su napravljeni od prhkog tijesto s crnim vinom pa su imali posebnu boju i na kraju marinirane inćune s kremom od paski,a to su ukiseljene stapka muškog češnjaka.
Zoran Jajac, chef restorana Fešta također je primijenio princip da se od ribe ništa ne baca pa je pripremio okruglice od mljevenih glava trilje te čips od kostiju trilje i inćuna, filete inćuna s peštom od motara i samljevenih badema, mini burger s kozicama...

 

Nije po kreativnosti zaostajao ni Damjan Draganić chef iz Novog Vinodolskog koji uskoro otvara restoran u Klagenfurtu. Za tu priliku napravio je barbecue umak koji je poslužio s polpetom od ostataka ribe potom salatu od koromača i naranče s rukolom, ragu od paprike s Moussom od oslića i jetre od oslića, jestivu spužva od maslina i na kraju kanelona od krumpira s Tatarom od jabuke i skuše te pjenicu od alga.

 

Vrlo ukusno je bilo i jelo talijanskih chefova, sitno tijesto, slično riži koje je karakteristično za Sardiniju skuhali su na plodovima mora i ribi.
  

Iz kategorije: Volim Šibenik