Datum objave: 27. Svibanj 2019

Šibenčanka Stefanija Friganović Falica,prva vojnikinja 1. svjetskog rata dio zagrebačke turističke ture

Šibenčanka Stefanija Friganović Falica,prva vojnikinja 1. svjetskog rata dio zagrebačke turističke ture
Diana Ferić
Diana Ferić

Rođena Šibenčanka Stefanija Falica, prva vojnikinja u 1. svjetskom ratu spominje se u novoj turističkoj turi pod nazivom "Badass women" koju prolaze od ovog proljeća brojni turisti koji razgledavaju Donji i Gornji Grad u Zagrebu i to zahvaljujući vodičkinji Ivi Silla koja ju je osmislila. Zahvaljujući tome turisti sud obili priliku slijediti stope značajnih i osebujnih žena koje su obilježile zagrebačku prošlost i o čijim fascinantnim životima i sami Zagrepčani znaju nepravedno malo.

To su neizostavna Marija Jurić Zagorka, Dragojla Jarnević, također hrvatska književnica, ali i naša Tonka Stefanija Friganović Falica koja se odvažno, prateći muža, pridružila trupama prvog svjetskog rata izazvaši veliku pomutnju na ulicima Zagreba kad se u njemu pojavila noseći vojnu uniformu čiji je sastavni dio bila suknja te s činom koji nije imala niti jedna druga Hrvatica!

 

O toj hrabroj ženi pisali smo prije nekoliko godina u časopisu "ŠibenikTim". Njezino je pravo ime Tonka Friganović, ali je širom Europe poznata pod imenom Stefanija Falica. Ta neobična junakinja Prvog svjetskog rata rođena je krajem 19. stoljeća u poznatoj obitelji Friganović u uličici preko puta današnje Centralne gradske ljekarne (Ulica Stjepana Radića).

Ta naša Šibenčanka bila je prva vojnikinja Prvog svjetskog rata. Ona se u vojsku prijavila kao dragovoljka jer je željela biti uz svog supruga Ivana Falicu, nadbolničara iz Petrinje, nakon što je on mobiliziran i poslan na bojište. Bila je rođena i odrasla je u Šibeniku. Njen otac bio je stric Martina Friganovića, oca Mladena Friganovića kojeg predstavljamo u rubrici PORTRET. Njena braća bili su Mijo, Nikola i Blaž Friganović, a sestre Katina koja se nije udavala i Dume koja se udala u poznat obitelj uglednih šibenskih trgovaca Jadronja. Ne znamo točno kada je i zašto otišla iz Šibenika, ali je znano da se udala za Ivana Falicu iz Petrinje i da je uoči početka Prvog svjetskog rata živjela u tom gradu.

Vojničku odoru obukla je 27. listopada 1914. godine. Izazivala je golemu pozornost gdje god se pojavila i o njoj je pisale sve novine u Austro-Ugarskoj Monarhiji. Postala je prava zvijezda koju su poput neke filmske dive salijetali obožavatelji. U rat je otišla ne želeći sjediti sama kod kuće dok joj muž ratuje pa se prijavila u vojsku. Primili su je i dali joj vojničku odoru koju je sama prekrojila tako da je od hlača napravila suknju. Bila je to jedina vojnička suknja u postrojbama Austro-Ugarske Monarhije i Centralnih sila. Prvi susret s bojištem imala je u okolici Banja Luke. Bila je bolničarka, ali je i s puškom u ruci jurišala na neprijateljske položaje. U borbama kod Mitrovice njena je postrojba doživjela težak poraz pa su ona i njen suprug Ivan bili zarobljeni.

Stefanija je uspjela pobjeći iz transportnog vlaka koji ih je vozio u logor u Nišu, a njen suprug nije imao sreće i završio je u vojnom logoru u Italiji na otoku Asinari odakle se, po svemu sudeći, nikada nije vratio. Nakon bijega iz zarobljeništva dočekana je kao junakinja. Dobila je čin desetnice i odlikovana je Željeznim križem za ratne zasluge. Rasporedili su je u vojnu bolnicu u Petrinji, ali je ona s novom postrojbom otišla na bojište u Galiciju. 

 

Prema sjećanjima obitelji Friganović, Stefanija se po završetku rata vratila u Šibenik. Živjela je nedaleko od rodne kuće u današnjoj Ulici Stjepana Radića. Šibenčani su je podrugljivo zvali Tonka Soldatuša. U rodnom gradu nije bila osobito sretna. Obitelj i braća su je, doznali smo, ignorirali. Možda zbog patrijarhalnog odgoja nisu prihvaćali svoju slavnu i emancipiranu sestru? Vjerojatnije je da čak nije bilo ni zgodno poznavati je, a kamo li biti iz njenog roda nakon je Šibenik postao gradom u Kraljevini Jugoslaviji kojom je upravljala Srbija protiv koje je Tonka ratovala. Ne znamo što je radila i čime se bavila nakon rata u Šibeniku. Živjela je vrlo blizu svoje rodne ulice, u kući točno preko puta današnje Centralne ljekarne. Ponovno se udala i s drugim mužem otišla u Split gdje je umrla 1973. ili 1974. godine. Priča o Tonki Friganović alias Stefaniji Falica, prvoj vojnikinji Prvog svjetskog rata odavno je pala u zaborav i živi još samo na stanicama požutjelih novina, a nema više ni Šibenčana koji su je poznavali da bi nam mogli nešto više ispričati o toj neobičnoj ženi.  

Iz kategorije: Volim Šibenik