Datum objave: 25. Svibanj 2019

KALENDAR: Posljednji Dan mladosti u Šibeniku, jeste li bili na sletu?

KALENDAR: Posljednji Dan mladosti u Šibeniku, jeste li bili na sletu?
Diana Ferić
Diana Ferić

Rođendan Josipa Broza Tita, vođe Komunističke partije Jugoslavije i doživotnog predsjednika bivše Socijalističke Republike Jugoslavije, prozvan je Danom mladosti na osobni prijedlog i inicijativu samog Tita 1957. godine i slavio se, a neki ga slave još uvijek, na današnji dan.

Do tada se njegov rođendan (iako je rođen 7. svibnja) obilježavao 25. svibnja manifestacijom koja se zvala Štafeta mladosti i bila je uvedena u život bivše države 1945. godine.

Štafeta se nosila od mjesta do mjesta i prelazila iz ruke u ruku kroz Jugoslaviju, da bi na kraju bila uručena Titu na spektakularnom sletu na stadionu JNA u Beogradu.

Posljednji slet na kojem je Tito od najuzornijeg omladinca Jugoslavije primio štafetnu palicu bio je održan 1979. godine, ali se Dan mladosti nastavio slaviti, a štafeta nositi sve do 1988. godine kada je tu manifestaciju ukinuo Savez socijalističke omladine Jugoslavije. 

Dan Mladosti se međutim, ponegdje i danas obilježava.

 

U Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza Tita, Dan mladosti je pretvoren u komemorativnu i turističku manifestaciju “U mladosti je radost – u radosti je mladost“. Ta manifestacija, obrazlažu organizatori, potiče druženje, međusobno zbližavanje i upoznavanje s kulturom koja se njeguje na ovim prostorima. Manifestacija se održava u etno selu Kumrovec, a okuplja desetke tisuća posjetitelja svake godine.
Organizator manifestacije je Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske

U Šibeniku je zadnji Dan mladosti za života Josipa Broza Tita održan 1979. godine na središnjem gradskom trgu koji se do prije nekoliko godina zvao Poljana Maršala Tita. Tu je bio organiziran svečani doček savezne Štafete mladosti. Na fotografijama pogledajte kako je to izgledalo.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik