Datum objave: 12. Travanj 2019

Tako je to nekad bilo:Šibenčanka molila policiju da je zatvore do punoljetnosti da se ne bi udala za "nedraga"

Tako je to nekad bilo:Šibenčanka molila policiju da je zatvore do punoljetnosti da se ne bi udala za "nedraga"
Diana Ferić
Diana Ferić

Maloljetna djevojka iz dobre kuće poznata u Šibeniku po ljepoti i razboritom ponašanju, k tomu odlična učenica i uopće uzorna u svemu, prijavile se policiji i zatražila da ju se stavi u zatvor po mogućnosti na duže vrijeme. Odmah je priznala i razlog zbog kojih traži da bude utamničena, a taj je da se ne želi udati za nedraga nego za onog kojeg voli, ali ni za njega dok ne dosegne punoljetnost. Dogodilo se to, kakos u zabilježile novine, 1928. godine.

 

 

-Na udaju za nedraga, kazala je, prisiljavaju me moji pošteni roditelji koji drže do date riječi i obećanja, ali ja ne mogu na to pristati jer ja držim do ljubavi.

Objasnila  je još da je nedrag za koga se ne želi udati stasit mladić koji je poštuje i već je dugo u nju zaljubljen, a i dobra je prilika jer mu je obitelj imućna, ali da udaja za njega ne dolazi u obzir ni po koju cijenu. Ona voli drugoga koji je, doduše, po volji i njenim roditeljima, ali njemu nije obećana. Zato moli policiju da je zatvori u tamnicu po mogućnosti i u idealnom vremenu do stjecanja punoljetnosti kada je više neće moći prisiljavati da se uda za nedraga, odnosno kada je više neće moći vratiti kući kada pobjegne s onim kojeg voli.
-Neću da bude kako drugi hoće. Neću da mi srce slome. Neću se pretvarati da volim onog koga ne volim. Zato me stavite u zatvor dok ne sazrijem dotle da sama o sebi odlučujem, kazala je odlučno ustrajavajući u svom naumu.

Nastavak ove zanimljive ljubavne priče pročitajte na https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no31__1_, u novom broju časopisa "Volim Šibenik".
 

Iz kategorije: Volim Šibenik